Diagonaalstoel Gispen

nr.25
nr.27

Recent is bekend geworden dat de Van Nellefabriek in Rotterdam een plek heeft gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Willem Hendrik Gispen kreeg in 1929 opdracht om voor de fabriek trapleuningen, banken, stoelen, tafels, lampen en rolluiken te ontwerpen. De Van Nellefabriek wordt door Gispen ingericht met verschillende varianten van de diagonaalstoel. Een prototype voor de Diagonaalstoel werd in 1927 geïntroduceerd. De stoel heeft een buis die bij voorpoten onder een scherpe hoek naar achteren is gebogen waardoor er een diagonaal ontstaat. Voor de diagonale buis laat Gispen zich inspireren door de beugelstoel van Gerrit Rietveld. Het idee voor het rugleuningshandvat heeft Gispen overgenomen van Marcel Breuer, die dit in 1925 voor het eerst toepast bij één van zijn ontwerpen.

Vanaf 1929 wordt de diagonaalstoel in serie geproduceerd. De stoel is verkrijgbaar met en zonder armleuningen en met een bekleding van leer, canvas of pitriet. De variant die Gispen in 1930 voor de hal van de Van Nellefabriek ontwerpt, is een lage leunstoel met een rugleuning en zitting van tuigleer. Bij de luxe varianten voor het directiekantoor zijn tussen het buisframe van de rugleuning en zitting spiraalveren gespannen waarop kussens rusten. (Bron: http://www.stichtinggispencollectie.nl/blog/product/de-gispen-diagonaalstoel)

Wij hebben het altijd fascinerend gevonden hoe de ontwikkeling van buisstoelen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw tot stand kwam. Zoals je hierboven kunt lezen werd iedereen door elkaar geïnspireerd. Men was ook niet te beroerd om met elkaars ideeën aan de haal te gaan. De Nederlander Mart Stam speelde hier ook een belangrijke rol in. Marcel Breuer en Mart Stam hebben hier zelfs een rechtszaak gevoerd.

Diagonaalstoel Gispen
Diagonaalstoel Gispen