Logo St Martenslane hotel

St. Martenslane hotel door Sjoerd en Emiel Jonkers

Recent opende het nieuwe designhotel St. Martenslane in Maastricht haar deuren. De inrichting en de huisstijl zijn verzorgd door Sjoerd en Emiel Jonkers voor Puik Art.

Het St. Martenslane hotel ligt in de Sint Maartenslaan, waar ook de oude ambachtsschool is gevestigd. St. Martin’s lane is ook een straat in Londen die vroeger bekend stond om zijn academie voor (hoe toepasselijk) meubelmakers (Wiki). De eigenaren van het hotel besloten dan ook dat ‘ambacht’ (craft) een toepasselijk thema voor het hotel zou zijn en zochten daar een toepasselijke ontwerper bij. Waar kun je beter terecht dan bij Puik Art?!

Omdat het thema ambacht is, wordt de entree van ‘Crafts Hotel St. Martenslane’ de werkplaats genoemd. Hier wordt direct duidelijk dat het design van dit hotel niet standaard is. Op de muur is een prachtig plattegrond uitgewerkt van Maastricht. Aan de wand hangt antiek gereedschap. Achter in de hal kun je leuke hebbedingetjes kopen in een ouderwetse kroketten-automaat. Voordat je het apparaat kan gebruiken moet je eerst je euro’s wisselen voor guldens.

Interieur St. Martenslane hotel
De fraaie meubels van Sjoerd Jonkers vind je overal terug. Hij combineert hout en staal. Uiteraard is alles met de hand gemaakt.

De trapleuning naar boven loopt door in de kamers, waar een lamp en een kabelgoot in dezelfde kleur en stijl zijn uitgevoerd. Een van de meest opvallende dingen aan de kamer is de deurklink die is gemaakt van een oude nijptang. Het personeel van St. Martenslane wist mij te vertellen dat ze die zelf hebben verzameld. Bij Nederlandsdesign.com bestaat het vermoeden dat in heel Maastricht geen oude nijptang meer te vinden zal zijn ;-). De karakteristieke deurklink is weer verwerkt in het logo van het hotel, dat van de hand van Emiel Jonkers is.

Door het hele hotel vind je de meubels van Sjoerd Jonkers. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor dit project. Wat wij erg leuk vonden aan de meubels is dat hij hout met staal combineert. De voorpoten van de stoelen zijn bijvoorbeeld van hout, terwijl de achterkant van staal is. Aan de onderkant van het staal is dan wel weer hout verwerkt. De materialen lopen heel fraai in elkaar over. Het staal is wit, en het hout heeft een soort blauwe washing gekregen die weer bij de huisstijl van het hotel past. Door het gebruik van staal zijn de meubels vrij zwaar, wat het gevoel van echte authentieke ambacht versterkt. Alle meubels zijn trouwens door Jonkers zelf met de hand gemaakt.

Deurklink nijptang Sjoerd Jonkers
Deze deurklink gemaakt van een oude nijptang vinden wij Dutch design optima forma. Eenvoudig, grappig, gemaakt van bestaande materialen en functioneel. De nijptang komt ook nog eens terug in het logo en past natuurlijk bij het thema ambacht.

Bij design denk je al snel aan strak en tot in de puntjes afgewerkt. Dat is het St. Martenslane hotel niet. Het is geen Dutch design zoals je van Marcel Wanders of Studio Job verwacht. Het is ruwer, duidelijk met de hand gemaakt, maar past veel beter bij een crafts hotel dan bovenstaande namen. St. Martenslane is precies het type hotel waar wij van houden. De kamers zijn echt heel groot. Het bed is goed, en het design is spannend. Het ligt perfect gelegen in een zeer rustige straat pal naast het  centraal station van Maastricht. St. Martenslane heeft alles wat je voor een leuk nachtje Maastricht nodig hebt.

St. Martenslane hotel Maastricht
De kamer van het St. Martenslane hotel Maastricht.

Een van de plekken waar wij het meeste (Dutch) design in het echt aanschouwen, zijn hotels. We vonden het dan ook erg leuk dat we namens Puik Art een review over het St. Martenslane hotel konden schrijven. Wil jij dat we het design in jouw hotel een keer komen bekijken? Neem dan contact met ons op.