Dutch design database

Database home     Laatste inzendingen    Meubel toevoegen     Hoe werkt de database?    Zoeken

Bits & Crafts Joris Laarman

Bits & Crafts Joris Laarman
Bits & Crafts Joris Laarman
2014
Bits & Crafts is een serie meubels die Joris Laarman ontwikkelde met behulp van verschillende 3D printers en CNC-freesmachines. De metalen meubels worden onder andere gefabriceerd met een revolutionaire robotarm waar een lasmachine op gemonteerd is. Een lasrobot is niets nieuws, maar door steeds kleine puntlasjes te zetten, voegt de robot steeds een stukje metaal toe aan het ontwerp. Hierdoor groeit het ontwerp, en heb je na van loop van tijd een heel meubel. Niet alleen het idee van de lasrobot is razend knap uitgevoerd. Ook de software die er achter zit is revolutionair.
Naast de metalen meubels, ontwikkelde Joris Laarman ook meubels van kunststof. Hiervoor liet hij kleine 3D-printers onderdelen maken die daarna als een puzzel in elkaar konden worden gezet. Samen vormen de onderdelen een stoel of tafel. Hij gebruikte een CSC-freesmachine om houten stoelen te frezen. Een techniek die ook Demakersvan in het verleden voor hun Cinderella tafel gebruikte.
Bits & Crafts is dit voorjaar gepresenteerd galerie Friedman Benda in New York. Joris Laarman is van plan om de ontwerpen van de meubels online beschikbaar te stellen, zodat iedereen die over de juiste tools beschikt ze ook kan produceren. Net als bij zijn beroemde Bone chair laat Joris Laarman bij een aantal van deze meubels de vorm bepalen door een computer-algoritme.
Wat wij zo geweldig vinden aan Bits & Crafts is dat Joris Laarman niet alleen maar één meubel met één nieuwe techniek ontwikkelde, maar dat hij werkelijk alle verschillende revolutionaire technieken op het gebied van meubeldesign heeft toegepast.
Duur (tenzij je ze straks kunt downloaden en zelf mag printen).
Metaal, kunststof
Joris Laarman Lab
http://www.friedmanbenda.com
  • Bits & Crafts Joris Laarman
  • Bits & Crafts Joris Laarman
  • Bits & Crafts Joris Laarman
  • Bits & Crafts Joris Laarman

Een reactie

Geef een reactie