PAN Amsterdam 2012

Design op PAN Amsterdam 2012

Vorige week werd in de RAI PAN Amsterdam 2012 georganiseerd. PAN Amsterdam is zoals ze het zelf zeggen ‘de eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design’.

Nederlandsdesign.com is polshoogte gaan nemen wat voor interessant (Dutch) design PAN Amstedam te bieden had.

Om te beginnen moet ik zeggen dat PAN Amsterdam  2012 meer een kunstbeurs is dan een designbeurs. De nadruk ligt op (klassieke) schilderijen. Er is wel een aparte Design Paviljoen, waar in een stuk of zes stands vintage design wordt verkocht. Daarnaast vind je verspreid over de beurs her en der modern design.

In het Design Paviljoen vind je onder andere een origineel Rietveld bureau, jaren ’60 remakes van de zigzagstoel, stoeltjes van Charles en Ray Eames, originele Gispen kapstokken en wat gave Deense designstoelen. Smullen voor de vintage designliefhebber. Op de beurs zelf werden vooral antieke meubels verkocht. Grote, zware art deco stoelen en kasten die niet misstaan in een gemiddeld Amsterdam-Zuid-huis, maar je moet er van houden. Uitzondering vormde een kamerscherm van Studio Job en de stand van Priveekollektie uit Oisterwijk die onder andere een kast en stoel uit de Oak inside collectie van Christien Meindertsma en werk van Aldo Bakker verkochten. Ook verkochten ze enkele interessante kunstwerken / meubels van de Intuïtiefabriek.

Vintage design op PAN Amsterdam 2012

Hieronder tonen we een aantal geweldige vintage designmeubels die op de PAN 2012 te zien en te koop zijn. Het leuke aan PAN Amsterdam is dat de prijs er vaak direct bij vermeld staat.

Zigzagstoel Rietveld
Hele mooie jaren ’60 remakes van de Zigzagstoel van Gerrit Rietveld op PAN Amsterdam 2012.

Poul Kjaerholm element chair
Geweldig vintage Deens design is deze Element chair van Poul Kjaerholm.

Modulair dressoir Cees Braakman 1950
Een modulair dressoir van Cees Braakman uit rond 1950. Te vinden in het Design Paviljoen van PAN Amsterdam 2012. Voor 3800 euro is hij van jou.
Constant IJhorst bijzettafel 1953 Spectrum
Bijzettafel Ijhorst uit 1953 die Constant Nieuwenhuis voor ‘t Spectrum ontwierp.
aldo van nieuwelaar lamp
Retro lamp uit 1967 van Aldo van Nieuwelaar kost 1800 euro.

Gijs Bakker Paraplulamp 1973
Originele Paraplulamp van Gijs Bakker uit 1973. Te koop voor 1250 euro op de PAN Amsterdam.

Contemporary Dutch design op PAN 2012

Hedendaags Dutch design was mondjes maat op PAN Amsterdam te vinden. Hier tonen we drie leuke ontwerpen.

Studio Job kamerscherm
Een van de moderne stukken Dutch design dat op de PAN 2012 te vinden was was dit kamerscherm van Studio Job.

Klaas Gubbels stoel
Leuke stoel uit 2011 van Klaas Gubbels. Samen met de tafel waar hij op staat te koop voor 3600 euro.

Onno Schelling koperen tafel
Geheel koperen tafel van Onno Schelling uit 2012. Deze gelimiteerde uitgave kost 6800 euro. 

Conclusie over PAN Amsterdam 2012

Ben je liefhebber van vintage design dan is het zeker leuk om een kijkje te nemen. Houd er wel rekening mee dat je het na een uurtje wel alles gezien hebt. Hedendaags design vind je nauwelijks op de PAN, dan kan je beter naar een andere beurs gaan die specifiek op design gericht is. Ben je in zijn algemeen geïnteresseerd in design en kunst, dan is PAN Amsterdam zeker een aanrader. Hoewel de PAN slechts één hal beslaat, hangen er zo veel mooie klassieke schilderijen en beelden, dat je je er rustig een middag kan vermaken. Het is eigenlijk een groot museum, het enige verschil (en ook wel het leuke eraan) is dat alles te koop is.

PAN 2012 is inmiddels voorbij, maar in november 2013 wordt hij weer gehouden.