S33 Mart Stam

S33 & S34 – Buisstoelen van Mart Stam

nr.16
nr.18

Stoel S33 van Mart Stam (1899 – 1986) is een echte Dutch design klassieker. Mart Stam was samen met Ludwig Mies van der Rohe en Marcel Breuer gelieerd aan de Bauhaus beweging. Alle drie hebben iconische buisstoelen gemaakt. In de jaren twintig waren meerdere ontwerpers met buisstoelen bezig, maar in 1926 was het de Nederlander Mart Stam (geboren in Purmerend) die als eerste een buisstoel zonder achterpoten ontwierp. Voordeel van dit ontwerp is dat de stoel hierdoor een beetje veert, wat het zitcomfort ten goede komt. Na deze ‘ontdekking’ van Mart Stam zijn er nog velen ontwerpers op het idee doorgegaan. Qua Nederlandse ontwerpers lijkt het werk van Mart Stam natuurlijk erg op Gispen, die meerdere stoelen maakte naar het oorspronkelijke idee van Mart Stam. De S33 werd voor het eerst op de markt gebracht door het Duitse Lorenz. Tegenwoordig wordt de stoel gemaakt en verkocht door Thonet. S34 is hetzelfde als S33 alleen dan met armleuningen. De eerste exemplaren hadden een leren zitting, tegenwoordig worden er ook andere (goedkopere) materialen voor de zitting gebruikt. Wil je een replica kopen van de S33 dan kan dat al vanaf zo’n 300 euro. Wil je echter een origineel van Thonet, dan ben je al snel tussen de 1000 en 1200 euro kwijt.

Stoel S34 van Mart Stam heeft leuningen.
Stoel S34 van Mart Stam heeft leuningen.

 

Hieronder tonen we nog enkele buisstoelen van de verschillende ontwerpers om het verschil te laten zien en je een idee te geven welke buisstoelen er eerst werden ontworpen. 

Net heb je de modellen S33 en S34 van Mart Stam bekeken. Marcel Brauer zijn bekendste stoel is de Wassily stoel uit 1925 (dus vlak voor het ontwerp van Stam). De Wassily stoel zal ongetwijfeld een inspiratiebron voor Mart Stam zijn geweest.

Marcel Breuer Wassily stoel
Marcel Breuer Wassily stoel uit 1925.

Ludwig Mies van der Rohe speelde daarentegen weer leentjebuur bij Mart Stam en ontwikkelde de geweldige MR20 in 1927 (dus een jaar na het ontwerp van S33 van Mart Stam).

 

Ludwig Mies van der Rohe MR20
Ludwig Mies van der Rohe met MR20 uit 1927. MR20 is ook een buisstoel zonder achterpoten. 

Gispen kwam weer een paar jaar later, namelijk in 1931 met zijn zeer succesvolle ‘Stoel 101’, waarin duidelijk het ontwerp van Mart Stam terugkomt.

Gispen stoel 101 uit 1931
Stoel 101 van Gispen uit 1931. Gispen heeft duidelijk inspiratie opgedaan bij Mart Stam.

7 reacties op “S33 & S34 – Buisstoelen van Mart Stam”

  1. Verschilt per aanbieder. Een originele van Thonet kost volgens mij zo’n 1100 euro.

  1. Verschilt per aanbieder. Een originele van Knoll kost volgens mij zo’n 1600 euro.

 1. Interessant!
  Hoe weet je of je een replica hebt of niet? Als de stoel een Thonet stempel bevat, is het dan géén replica?

  1. Beste Gina,

   Altijd moeilijke discussies dit, wat wel en geen replica is. Ik moet zeggen dat ik ook niet precies weet hoe het zit met copyright op dit soort oude ontwerpen.
   Thonet is echter wel de originele fabrikant van deze stoelen. Uiteraard zijn de stoelen van Thonet eigenlijk ook replica’s. De nieuwe modellen zien er ook anders uit dan het origineel van Mart Stam (Ook Thonet is met zijn tijd meegegaan).
   Als er een stempel op zit, maar hij is niet van Thonet, dan is het een vervalsing. Ik weet niet of dat vaak voorkomt. De kwaliteit zegt uiteindelijk alles. De nieuwe stoelen van Thonet zijn perfect afgewerkt en hebben een super stevig frame.
   Een originele stoel uit de jaren ’30 moet je denk ik toch echt door een expert laten beoordelen om het zeker te weten.

 2. Ik ben op zoek naar de kunststof klemmen voor onder de buizen. Deze zorgen ervoor dat de buizen niet op de vloer schuren. Graag tips. Op dit moment gebruik ik viltjes maar dit oogt niet mooi.

Reacties zijn uitgeschakeld.