Bone chair Joris Laarman

Joris Laarman – Bone chair | Dutch design vd week

nr. 8
nr.10

Nederlands design van de week is de Bone chair uit 2006 van Joris Laarman. De Bone chair is uiteraard prachtig om te zien, maar het verhaal achter dit ontwerp is misschien nog wel interessanter. De Bone chair is namelijk ontwikkeld met behulp van software die is ontwikkeld voor automerk Opel om materialen lichter en sterker te maken. Na het invoeren van de maten van de leuning en zithouding berekende de software de vorm van de stoel waardoor hij op sommige punten dikker en andere punten dunner wordt, net als bij het bot van een zoogdier. De Bone chair lijkt ook wel uit botten te bestaan terwijl hij dus door een computer is bedacht. Een super innovatief en inspirerend ontwerp. De Bone chair is gemaakt van aluminium. In dezelfde serie ontwikkelde Joris Laarman ook nog een stoel met leuningen en enkele tafels. Laarman zou momenteel werken aan een zelfde soort stoel die in productie kan worden genomen door Vitra.

Zoals bij zoveel Dutch design klassiekers kwam ook de oorspronkelijke opdracht voor de Bone chair van Droog design. Er zijn in totaal slechts 12 stoelen gemaakt. Vorig jaar hebben Droog en Joris Laarman een Bone chair in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Bone stoel Joris Laarman
Bone stoel van Joris Laarman

1 reactie op “Joris Laarman – Bone chair | Dutch design vd week”

  1. Herman Kassenberg

    De bone chair van Joris Laarman is behalve oogstrelend mooi ook een spannend verhaal. De manier waarop het ontwerpconcept van de bone chair ontstond en uiteindelijk werd gefabriceerd is spannend met als resultaat : een spannende stoel. Jammer dat er maar 12 van zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.