85 lamps Rody Graumans

85 lamps – Rody Graumans voor Droog | Dutch design vd week

nr. 7
nr.9

85 lamps Droog

Omdat vanaf nu de gloeilamp in de ban is gedaan, vonden we 85 lamps wel een toepasselijk ontwerp om tot Dutch design van de week te verkiezen. 85 lamps van Rody Graumans is een echte moderne Dutch design klassieker. 85 lamps van Rody Graumans komt uit 1992 en is wat ons betreft samen met de Chest of drawers van Tejo Remy het belangrijkste Nederlandse design van de generatie Nederlandse ontwerpers die begin jaren ’90 opkwam. De generatie die Dutch design weer op de kaart heeft gezet en waar een groot deel van deze website over gaat. 85 lamps wordt verkocht door Droog.
85 lamps heeft waar Dutch design bekend om is geworden. Het ontwerp is grappig. In eerste instantie zie je een kroonluchter van lampen, maar kijk je verder dan zie je dat het eigenlijk 85 simpele fittingen zijn, zoals tijdelijke verlichting die wordt gebruikt wanneer een huis wordt opgeleverd. Een ander grappig detail zijn de kroonsteentjes die aan het einde van de 85 elektriciteitsdraden alles met elkaar verbinden, en waardoor zich een prachtige bol vormt. De functionele (en goedkope) kroonsteentjes vormen samen iets geweldig moois.
Naast dat het ontwerp grappig is, is het ook simpel en functioneel. In totaal zit er denk ik nog geen 100 euro aan materiaal aan deze lamp. Less is more geldt absoluut voor de 85 lamps. Het leuke is dat – in tegenstelling tot veel andere klassiekers – de 85 lamps gewoon nog te koop is. Je betaalt wel een kleine 2500 euro voor deze kroonluchter, maar dan heb je wel een lamp die in de beroemdste musea hangt. 85 lamps heeft o.a. een prominente plek op de afdeling design van het MOMA in New York.

Op onderstaande foto zie je dat op de gloeilampen subtiel het logo van Droog staat. Het leuke is dat Droog uiteraard met zijn tijd meegaat, en dat de nieuwste versie 85 LED-lamps bevat.

85 lamps Rody Graumans voor Droog
85 lamps. Klik op het plaatje voor een uitvergroting.