Cinderella table

Cinderella table (tafel) – Demakersvan | Dutch design vd week

nr. 10
nr.12
Cinderella table
Cinderella table van de andere kant bekeken.

Een van de parels van hedendaags Dutch design is de Cinderella table van de Rotterdamse designers van Demakersvan uit 2005. Bij Nederlandsdesign.com zijn we erg fan van ontwerpen die zowel qua vorm als qua techniek vernieuwend zijn. Cinderella table is hier een goed (of liever gezegd prachtig) voorbeeld van. De tafel is gemaakt van multiplex. Al vanaf de jaren 30 worden er meubels van multiplex gemaakt. Soms met geweldig resultaat (denk aan Charles en Ray Eames en onze eigen Han Piek en Gerrit Rietveld), maar vaker vooral omdat het goedkoop en sterk is. Door het toepassen van moderne technieken geven Demakersvan een hele nieuwe dimensie aan het gebruik van multiplex. Cinderella table is gemaakt uit 57 lagen van 13 laags multiplex. Eerst is de tafel in zijn geheel met de computer ontworpen. De lagen zijn stuk voor stuk door een computergestuurde CNC-machine uitgesneden. Daarna zijn de 57 lagen aan elkaar geplakt en met de hand afgewerkt. Hoewel over het algemeen CNS-machines vooral voor massaproductie worden gebruikt, gebruiken Demakersvan de techniek juist om een uniek ambachtelijk meubel te produceren.

Cinderella tafel Demakersvan
Op deze foto zijn de details van de Cinderella tafel goed te zien.

De inspiratie voor het ontwerp komt bij 18e eeuwse barokke meubels vandaan. Deze tafel heeft vormen die je nooit eerder hebt gezien omdat die met de oude methoden niet haalbaar waren. Ik dacht ook eerst dat de tafel met een 3D printer gemaakt was, maar dat bleek niet zo te zijn. De innovatie en ambachtelijkheid maakt het een bijzonder meubel, maar het resultaat dat met deze technieken is bereikt maakt de Cinderella table ronduit verbluffend.

Cinderella table in marmer

Naast de originele versie van multiplex hebben Demakersvan ook een marmeren versie gemaakt die onder andere te zien is in The Victoria and Albert Museum in Londen. De marmeren versie zou ook doormiddel van CNC-techniek uit één blok marmer zijn gesneden. Op het internet kwam ik het gerucht tegen dat Brad Pitt 293,000 dollar voor een marmer exemplaar zou hebben neergelegd. Persoonlijk vind ik de versie van hout toch mooier. Deze is onder andere te zien in het MOMA in New York.

Cinderella table marmer