3D geprinte lamp

3D printen | Design meubels gemaakt met een 3D printer

3D printen is een techniek die je steeds vaker terugziet bij design meubels. Wij vinden 3D printen geweldig. Niet alleen door de techniek, maar ook omdat het fantastische resultaten geeft. We hebben bij Nederlandsdesign.com dan ook al regelmatig over design dat met een 3D printer is gemaakt geschreven. Denk aan ons stuk over de Bone chair van Joris Laarman en recent nog over de Skeleton jurk van Iris van Herpen. Vorig jaar won Dirk van der Kooij een Dutch design award met zijn Endless stoel. Een stoel gemaakt met een zelfgemaakte 3D printer.

3D geprint meubel
Voorbeeld van een 3D geprint design meubel van het bedrijf Freedom of Creation uit Amsterdam

Hoe werkt 3D printen?

Een 3D printer is een robotarm die laagje voor laagje een computertekening omzet in een object. Er zijn verschillende technieken, de fijnste techniek gebruikt poeder, hiermee kun je tot op de millimeter nauwkeurig objecten printen. Met deze techniek is bijvoorbeeld de Bone chair gemaakt, maar je hebt ook grovere technieken zoals de techniek die bij stoel Endless is gebruikt. Meestal wordt er geprint met kunststof, maar je kan ook verschillende soorten metaal gebruiken.

Een geweldig innovatieve ontwikkeling waar we in de toekomst nog heel veel mee te maken gaan krijgen. Meubels zijn nog duur om te maken, omdat je er een hele grote printer voor nodig hebt, maar kleine objecten zijn al betrekkelijk goedkoop te produceren. Er zijn ook al do-it-yourself pakketten beschikbaar waarmee je zelf voor een paar duizend euro je eigen 3D printer maakt. De hoogste tijd dus om er een stuk aan te wijden. Ook met de hoop dat onze lezers ons op nog meer goede designs kunnen wijzen. Hier nog enkele voorbeelden van design meubels die met een 3D printer zijn gemaakt.

Bone-chair-joris-laarman
Arm chair, een variant op de Bone Chair van Joris Laarman
Endless stoel van Dirk van der Kooij is gemaakt met zijn zelfgemaakte 3D printer.
Endless stoel van Dirk van der Kooij is gemaakt met zijn zelfgemaakte 3D printer. Hij won er vorig jaar een Dutch design award mee.

Labirynth lamp van het Eindhovense bedrijf Shapeways
Labirynth lamp van het Eindhovense bedrijf Shapeways.

Bekijk hier de video van het bedrijf Freedom of Creation, waarin ze hun 3D geprinte producten promoten tijdens de doldwaze dagen van de Bijenkorf.

4 reacties op “3D printen | Design meubels gemaakt met een 3D printer”

  1. Wauw! Enorm gaaf! Deze creaties zouden enorm mooi staan in onze showroom!

    Groetjes,

    Fleur
    hofenhaard.nl

  2. Ik had al wel eerder gelezen over de 3D printer, maar ik had niet verwacht dat men er zulke indrukwekkende objecten mee kon printen! Ik ben echt onder de indruk!

  3. Mooie ontwerpen! De Arm Chair van Joris Laarman is alleen NIET 3D geprint…

  4. Hoi Angela, dan hebben we niet zitten opletten. Kan je ons vertellen hoe hij wel is gemaakt? Dan passen we het asap aan.

Reacties zijn uitgeschakeld.