Rijksmuseum lampen

Shylight lampen Rijksmuseum – Studio Drift

nr.34
nr.36

Bij de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam waren het niet alleen de Rembrandts die de aandacht trokken. Een van de meest in het oogspringende kunstobjecten waren de gloednieuwe Shylight lampen van Studio Drift. Studio Drift laat zich graag inspireren door bloemen. Eerder toonde we we al de zeer bijzondere Fragile future iii lamp, die gemaakt is van echte paardenbloemen. De Shylight lamp is geïnspireerd op bloemen die uit bescherming ‘s nachts dichtgaan. De Shylight bevat een mechanisme dat er voor zorgt dat de lamp/bloem open en dicht blijft gaan. De lamp imiteert letterlijk de vloeiende beweging die de bloem ook maakt. Een prachtig magisch effect is het gevolg.

De meeste lampen bewegen niet, en als ze al bewegen, dan doen ze dat statisch. De Shylight doet dat niet. Hij kan bestuurd worden met een app, en zou bijvoorbeeld het ritme van muziek kunnen volgen.

De lamp is gemaakt van meerdere lagen zijde. De lamp heeft maar liefst negen meter de ruimte om te bewegen. Hij wordt omhoog getrokken door een motor, en laat zich vervolgens naar beneden zakken door de zwaartekracht. De meerdere lagen zijde waar de lamp uit is opgebouwd vullen zich met lucht en zorgen ervoor dat de lamp als een elegante danser naar beneden dweept. De witte Shylights passen prachtig bij het sierlijke, witte plafond van het Rijksmuseum.

Bekijk hier de video hoe de Shylights in het Rijksmuseum zijn gemaakt en hoe ze bewegen. Heel bijzonder.

Shylight lamp Rijksmuseum
De Shylight lampen Rijksmuseum vanuit een ander perspectief.

De foto’s komen van de website van Studio Drift.