Poldersofa Hella Jongerius

Poldersofa – Hella Jongerius voor Vitra

nr.22
nr.24

Volgens mij hebben we niet eerder een bank tot Dutch design van de week gekozen, maar de Poldersofa van Hella Jongerius is dan ook niet zomaar een bank. De Poldersofa was in 2005 het eerste meubelstuk dat Hella Jongerius ontwierp. Het werd direct opgepikt door Vitra. Dit jaar, zeven jaar later, werd tijdens de Milaan design week opnieuw een versie van de Poldersofa gelanceerd. De Poldersofa is nu verkrijgbaar in het groen, rood, wit, grijs en in het leer. Ieder kussen met een aparte teint, wat kenmerkend is voor het werk van Hella Jongerius. Jongerius is misschien nog wel beroemder door haar stoffen en kleurgebruik dan door haar ontwerpen. Let ook op de bijzondere knopen en de verschillende kleuren garen die gebruikt worden. Het zijn de details die deze sofa zo speciaal maken.

De Poldersofa van Hella Jongerius in het leer
Een kleinere Poldersofa van Hella Jongerius uitgevoerd in bruin leer.

De Poldersofa is zowel qua naam als qua vorm echt Dutch design. Dat de naam Polder op Nederland slaat is natuurlijk logisch, maar als je goed naar het ontwerp kijkt zie je de dijken en het platte landschap terugkomen in deze geweldige bank (vooral in de groene versie). Er zijn niet veel Nederlandse ontwerpers die voor Vitra ontwerpen. Hella Jongerius is mede dankzij deze Poldersofa en haar werk voor Vitra een van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers geworden. Daarom hebben we de Poldersofa van Hella Jongerius genomineerd voor Dutch design van de week!

Wat is de prijs van een echte Jongerius? Ik heb verschillende prijzen op internet gevonden, de goedkoopste XXL versie was al verkrijgbaar voor zo’n 6500 euro.

In 2008 ontwierp Jongerius de Worker chair voor Vitra. De Worker chair is al eerder Dutch design van de week geweest.

Poldersofa Hella Jongerius Vitra Rood
De Poldersofa van Hella Jongerius voor Vitra in het rood/roze