Hella Jongerius

Hella jongeriusHella Jongerius (1963) is een van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Haar bedrijf heet JongeriusLab, dat ze in 2000 oprichtte. Hella Jongerius heeft in de loop der jaren een zeer divers portfolio heeft opgebouwd. Veel keramiek (o.a. voor Koninklijke Tichelaar uit Makkum en Ikea), maar ook moderne stoelen, banken en krukjes (voor o.a. Vitra en Droog). Haar producten hebben in verschillende prestigieuze musea over de hele wereld gestaan en in 2010 had ze zelfs haar eigen tentoonstelling ‘misfit’ in Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De term misfit komt omdat Jongerius zegt niet te streven naar perfectie, want perfectie is niet interessant. Iets waar wij van Nederlandsdesign.com het wel mee eens zijn. Toch is dit niet voor al haar werk te zeggen (en misschien overdrijft Jongerius een beetje). Onderstaande stoel van Vitra is perfect afgewerkt en de ‘Frog Table’ is fantastisch tot in de details verzorgd. Dat valt ook te zeggen van het bord van porselein met een minuscuul afgewerkt Nijlpaardje.

Hoewel Hella Jongerius bij de absolute top van de Nederlandse ontwerpers behoord, past ze niet direct binnen de stroming waar Dutch design zo beroemd door is geworden. Ze maakt geen meubels van gekke materialen, hoewel humor wel een belangrijk onderdeel van haar werk is. De laatst jaren is ze vooral bekend door het herontwerpen van meubels van beroemde ontwerpers uit het verleden. Vitra heeft haar onder andere de beroemde Lounche chair van Charles & Ray Eames laten herontwikkelen. Hetzelfde deed ze voor het meubilair van de Franse ontwerper Jean Prouvé.

Hella Jongerius staat met diverse ontwerpen in onze Dutch design top 100. Onder ander met haar Worker Chair, de Poldersofa en een van haar eerste ontwerpen, de Knitted lamp.

Met JongeriusLab ontwerpt Hella Jongerius niet alleen, maar ze produceert ook zelf. Het werk van Jongerius kenmerkt zich doordat er vaak veel handwerk in zit. Hella Jongerius werkt en woont tegenwoordig in Berlijn. Bekijk hier enkele voorbeelden van haar ontwerpen:

Hella Jongerius porselein
Porseleinen bord met Nijlpaard van Hella Jongerius
Frog table - Hella Jongerius
Frog table van Hella Jongerius. Niet imperfect te noemen…

 

Hella Jongerius - worker chair
De worker chair van Hella Jongerius voor Vitra. Ook verkrijgbaar als bank.
Vitra Lounge Chair & Ottoman Jongerius
De beroemde lounge chair van Charles & Ray Eames mocht door Jongerius worden geupdatet.
Jean Prouvé Hella Jongerius
Ook de iconische meubels van Jean Prouvé heeft Jongerius voor Vitra in een hedendaags jasje gestoken.

Bekijk meer bericht over Hella Jongerius:

[related_posts]

4 reacties op “Hella Jongerius”

  1. Sandra Groothedde

    Ik heb via via een tip gekregen om Hella Jongerius te zoeken op het net omdat ik zelf kunstenares ben. En probeer mijn werk te gaan verkopen. Of in ieder geval bekend maken.
    En ik zou haar graag mijn werk willen laten zien.
    Is deze site een optie of kan ik het via een andere manier doen?
    Met vriendelijke groet, Sandra Groothedde.

Geef een reactie