Zeppelin Marcel Wanders Flos

Kroonluchter Zeppelin – Marcel Wanders voor Flos

nr.64
nr.66

Kroonluchter Zeppelin van Marcel Wanders voor Flos is Dutch design van de week. Ik had kroonluchter Zeppelin al een aantal keer op verschillende plaatsen zien hangen, maar kwam er niet achter wie de ontwerper was. Toen kwam ik hem tegen, en hij bleek door niemand anders dan door Marcel Wanders te zijn ontworpen. De reden dat je deze kroonluchter niet heel vaak voorbij ziet komen is omdat hij niet wordt verkocht door Marcel Wanders eigen designmerk MOOOI, maar dat hij op de markt wordt gebracht door het exclusieve Italiaans designmerk Flos. Wanders ontwierp kroonluchter Zeppelin in 2005. Het ontwerp van Zeppelin geeft de stoffige kroonluchter met spinnenwebben een nieuwe dimensie. Een heel gaaf idee dat uiteraard op een geweldige manier is uitgevoerd. Marcel Wanders liet zich inspireren door lamp Taraxacum Cocoon (wat zoiets als ‘paardenbloem cocon’ betekent) van Achille Castiglion uit 1960. Achille Castiglion is de mentor van Marcel Wanders geweest. Het spinnenweb-effect weet Wanders te creëren door gebruik te maken van kunstharsvezels die met een blanke lak worden bewerkt, waardoor de vezels hun vorm behouden. Een techniek die we vaker in Marcel Wanders zijn werk zien terugkomen, maar niet eerder in deze vorm.

Een geslepen kristallen bol aan de onderkant van de lamp geeft een ‘sparketing effect’, terwijl het spinnenweb voor een mysterieus diffuus licht zorgt.

Er zijn twee versies van Zeppelin. Een kleintje voor in de hal van 1,1 meter breed en 74 centimeter hoog, verkrijgbaar voor zo’n 2700 euro. De grote variant is meer geschikt is voor openbare ruimtes zoals hotellobby’s of winkelcentra. Deze is 1,8 meter breed, 85 centimeter hoog en kost 8300 euro.

Kroonluchter Marcel Wanders
Kroonluchter Zeppelin van Marcel Wanders vanaf de onderkant. Hier is goed de kristallen bol te zien.

 

Lamp Marcel Wanders Flos
Detail van lamp Zeppelin van Marcel Wanders voor Flos.
Lamp taraxacum Achille Castiglion
Lamp Taraxacum Cocoon van Achille Castiglion diende als inspiratiebron voor Marcel Wanders.