Dutch design

Bij Dutch design denk je direct aan grappig en innovatief meubelontwerp. Kenmerken waardoor Dutch design meubels wereldberoemd zijn geworden.

Dutch design heeft een lange historie, maar de term Dutch design is pas eind jaren tachtig bekend geworden. In de loop van de jaren negentig werd Dutch design echt wereldberoemd.

Op Nederlandsdesign.com geven we een overzicht met de belangrijkste moderne en klassieke Nederlandse ontwerpers en hun meest inspirerende ontwerpen.

Inhoud

Modern Dutch design

Kokon Furniture Dutch design van Jurgen BeyContemporary (hedendaags) Dutch design kwam echt tot bloei begin jaren ’90. Na de oorlog tot de jaren tachtig stond Nederland vooral bekend om haar grafische vormgeving, met ontwerpers als Benno Premsela begon Dutch design in de jaren tachtig steeds bekender te worden. Begin jaren 90 werd de term (of het merk) Dutch design echt wereldberoemd met de beroemde voorstellingen van Droog tijdens de Milaan design week. Daarin werden ontwerpen als 85 lamps van Rody Graumans uit 1992 en de Chest of drawers uit 1991 van Tejo Remy getoond. Ook ontwerpers als Marcel Wanders, Piet Hein Eek en Hella Jongerius beleefden dankzij de shows van Droog hun doorbraak. Droog kan echt gezien worden als de belangrijkste aanjager van de Dutch design stroming. Nog steeds is Droog wat ons betreft het belangrijkste Nederlandse designmerk.

Bovengenoemde ontwerpen voor Droog design werden de opvolgers van de Rood Blauwe stoel van Rietveld en vormen nog steeds een inspiratie voor veel jonge Nederlanders om ook iets met design te gaan doen. De basis voor deze ontwerpen was en is nog steeds eenvoud en vaak met een grappige twist. Ook duurzaamheid en hergebruik van materialen zijn terugkerende thema’s bij Dutch design.

Bekijk hier een lijst met de bekendste Nederlandse meubelontwerpers. Bekijk hier een lijst met de beste Nederlandse meubelmerken. Verderop op deze site worden eigenlijk alle belangrijke dutch designers besproken.
Instant Dutch design klassieker - de bone chair van Joris Laarman.

Het grappige is dat Dutch design eigenlijk niets zegt over de prijs dat een product uiteindelijk kost. Zo heeft Droog design producten in haar assortiment van enkele tientjes tot stoelen en kasten waarvan je de prijs alleen op aanvraag krijgt. Bovengenoemd Studio Job zegt haar producten soms voor tonnen te verkopen aan Russische oliemagnaten en aan Hollywoodsterren (Brad Pitt schijnt fan te zijn).


Dutch design meer dan meubels

Victor & Rolf klompen | Dutch design is meer dan alleen meubelsBij Dutch design wordt al snel aan meubels gedacht, maar zoals de voorbeelden hier boven al duidelijk maken zijn het niet alleen meubels die onder de term Dutch design vallen. Ook architectuur (Rem Koolhaas als grote man van dit moment), grafisch ontwerp, kunst (schilderijen en beeldhouwwerk) en haute couture (met bijvoorbeeld Victor en Rolf en Iris van Herpen) zou je als Dutch design kunnen zien.


Dutch design voor de 2e wereldoorlog

Voor de 2e wereldoorlog heeft Nederland een groot aantal toonaangevende ontwerpers gekend. Vooral de voorbeelden op het gebied van architectuur vormen nog steeds een grote inspiratiebron voor de huidige generatie Nederlandse designers.

Gerrit Rietveld

Rood blauwe stoel | Vroeg Dutch design van Gerrit Rietveld Op Nederlandsdesign.com richten we ons voornamelijk op meubels, dus dat zullen we in dit artikel ook doen. Wat ons betreft is de beroemdste en belangrijkste Nederlandse meubelontwerper nog altijd Gerrit Rietveld. Gerrit Rietveld is eigenlijk de grondlegger van de Dutch design stroming. Zijn ontwerpen zijn zowel grappig en minimalistisch, ongeschreven regels waar Dutch design tegenwoordig nog steeds aan moet voldoen.
Vroeg Dutch design | Gerrit Rietveld zijn Zigzagstoel

Gerrit Rietveld was lid van kunstenaarsbeweging de Stijl. De Stijl was een baanbrekend blad over design dat werd opgericht in 1917. De beroemdste ontwerpen van Rietveld zijn de Rood-blauwe stoel (1918) en de Zigzagstoel (1932). Daarnaast is Gerrit Rietveld wereldberoemd om zijn Rietveld-Schröderhuis, het beroemdste woonhuis van Utrecht uit 1924.

Willem Dudoc

Dudoc architect en designer Willem Dudoc (1884 – 1974) is een Amsterdamse architect. Hij heeft door het hele land iconische gebouwen neer laten zetten. Voorbeelden zijn de Hollandse Bankunie in Rotterdam, het monument op de Afsluitdijk en misschien nog wel het bekendste Brasserie Dudoc in Rotterdam (mede door de naam natuurlijk).

Berlage

H.P. Berlage (1856 – 1934) was ook architect en wordt gezien als dé vormgever van Amsterdam. Hij is onder andere bekend van zijn Beurs van Berlage, de Berlage brug in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum. Daarnaast ontwierp hij vele straten onder Amsterdam Zuid is zeer door hem gekenmerkt.

W.H. Gispen

Dutch design van GispenEen andere grootheid was W.H. Gispen (1890 – 1981). Gispen was een echte meubelontwerper. In zijn metaalfabriek ontwikkelde hij buismeubilair en andere meubels, voor met name kantoren. De simpele sterke designs maken zijn meubels tijdloos. Nog steeds worden er veel meubels van Gispen (en het submerk NgnispeN) verkocht en vormt Gispen een inspiratie voor de huidige generatie Dutch designers.


Dutch design na de tweede wereldoorlog

Han Pieck LaWo I (1946)Na de tweede oorlog zijn er wel degelijk Nederlandse meubel-ontwerpers actief. Voorbeelden van succesvolle dutch designers die vlak na de oorlog succesvol waren zijn Han PieckFriso Kramer en uiteraard ook bovengenoemde W.H. Gispen. Belangrijke Nederlandse meubelmerken zijn Pastoe, Spectrum, Leolux en Artifort. Vooral Gispen en Friso Kramer zijn kenmerkend voor de tijd vlak na de oorlog. Meubels moesten vooral functioneel, goedkoop en duurzaam zijn. Veel van de ontwerpen die tussen de jaren 40 en jaren 70 zijn gemaakt worden nu opnieuw als ‘Dutch design klassiekers’ op de markt gebracht.
Knotted Chair Marcel Wanders, top Dutch Design

 

Dutch design opleidingen

Veel succesvolle hedendaagse ontwerpers komen van de Design academy in Eindhoven. Dit wordt toch wel gezien als dé Dutch design opleiding van Nederland. Andere bekende instituten zijn het Rietveld college in Amsterdam, de Hogeschool voor de kunsten (HKU) in Utrecht en ArtEZ uit Arnhem.

Vooral de Design academy heeft erg veel beroemde Nederlandse ontwerpers afgeleverd. Enkele bekende alumni zijn onder andere Maarten Baas en Christien Meindertsma. Ieder jaar houdt de Design academy een afstudeershow tijdens de Dutch design week die ieder jaar weer de moeite waard is om te bekijken.

Voorbeelden van Dutch design

Hieronder tonen we nog een aantal fraaie ontwerpen van moderne Nederlandse ontwerpers. Verderop op deze site vind je nog veel meer informatie over de ontwerpen die hier getoond worden en de designers die in dit artikel besproken zijn.

Hella Jongerius - worker chair

De Worker chair van Hella Jongerius. Hella Jongerius is een van de succesvolste Nederlandse ontwerpers van dit moment. Ze maakte de Worker chair voor het Zwitserse Vitra.

 

Plain collection Maarten Baas

Stoel en tafeltje uit de Plain collection van Maarten Baas.

Endless stoel van Dirk van der Kooij is gemaakt met zijn zelfgemaakte 3D printer.

Endless stoel van Dirk van der Kooij is gemaakt met zijn zelfgemaakte 3D printer.

Oorstoel Jurgen Bey

De oorstoel van de Nederlandse ontwerper Jurgen Bey.

 

Wil je meer voorbeelden van Dutch design zien? Deze website staat er helemaal vol mee, dus heel veel lees en kijkplezier!

reacties

  1. Een prachtig voorbeeld van Dutch Design zijn de mahonie houten campers van Tonke en sinds kort ook met aluminium buitenkant.
    Mooi ontwerp op campergebied met een groot gevoel voor design.
    Teak vloer, mooie materialen, een boot op de weg.

  2. Ook de ‘parkenhide’ VW T5 Buscamper is een goed staaltje Dutch Design: strak en minimalistisch vormgegeven met een goede ergonomie; heel ruimtelijk.

Geef een reactie