Beeld zoals het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam er uit moet komen te zien.

Stedelijk Museum Amsterdam | Design collectie

Ruim een jaar geleden zijn we gestart met het schrijven over design collecties van verschillende Nederlandse en internationale musea. Ons eerste stuk ging toen over de design collectie van het nog niet geopende Stedelijk Museum Amsterdam. Inmiddels is het museum een tijdje heropend en hebben we zelf al een kijkje genomen, dus tijd voor een update! Welk design valt er in het Stedelijk Museum Amsterdam allemaal te zien?

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft natuurlijk een grote kunstcollectie, maar na de heropening is er ook een groot gedeelte van de benedenverdieping ingericht voor de vaste collectie met (Dutch) design. In totaal heeft het Stedelijk museum maar liefst 70.000 designstukken in haar collectie, waarvan er ongeveer 2000 getoond worden.

Klassiek Dutch design in het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een geweldige collectie met design van klassieke Nederlandse ontwerpers. Het Stedelijk heeft een grote collectie met meubels van Gerrit Rietveld. Denk dan aan enkele absolute klassiekers zoals de Rood-blauwe stoel, verschillende originele exemplaren en versies van de Zigzagstoel (1932), de Aluminiumstoel (1942) en de geweldige Witteveen kinderstoel, maar ook de zeer bijzondere de Birza-stoel uit 1927 waarvan slechts één exemplaar is gemaakt staat in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast is van Gerrit Rietveld een hele slaapkamer ingericht die sterk doet denken aan het interieur van het Rietveld Schröderhuis. Rietveld liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Andere Dutch design klassiekers in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam zijn onder andere een origineel van de Revolt stoel van Friso Kramer uit 1953 en enkele stukken van Gispen zoals de Giso lamp (model 24) uit 1926 en een aantal van zijn salontafels hebben een prominente plaats gekregen in de design collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

De Birza stoel uit 1924 van Gerrit Rietveld
De enige Birza stoel uit 1924 van Gerrit Rietveld staat in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Giso lamp (Model 24) van Gispen
Giso lamp (Model 24) van Gispen.

Modern Dutch design in het Stedelijk Museum

Voor Dutch design vanaf de jaren ’90 is ook een aparte zaal ingericht. Dutch design is dus volop aanwezig en heeft een eigen prominente plek in het Stedelijk Museum Amsterdam. Erg leuk om de ontwerpen waar we hier zoveel over schrijven voor een deel bij elkaar te zien. Het volgende design is allemaal in het Stedelijk museum te zien:

Flessen-lamp-tejo-remy
Flessen lamp van Tejo Remy.
Table chair van Richard Hutten
Table chair van Richard Hutten.

 

Clay furniture van Maarten Baas in het Stedelijk Museum
Dit kastje uit de Clay furniture collectie van Maarten Baas is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Cow chair Niels van Eijk
De Cow chair van Niels van Eijk.

Buitenlands design in het Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum beperkt zich niet alleen tot Dutch design. Ze hebben een ruime collectie met buitenlands topdesign. Er is een speciale zaal voor Scandinavisch design, onder andere met ontwerpen van onder andere Arne Jacobsen en Poul Kjaerholm. Echt om je vingers bij af te likken zo mooi!

Ook veel Amerikaanse en andere internationale klassiekers zijn te vinden in de design collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zoals een originele Panton Chair van Herman Miller voor Vitra maakte, een B5 stoel van Marcel Breuer en werk van Donald Judd en Ron Arad. Reden genoeg dus als designliefhebber om het Stedelijk Museum in Amsterdam met een bezoekje te vereren!

Marcel Breuer zijn b5 designstoel uit 1926 / 1927. Te zien in het stedelijk museum in Amsterdam
Marcel Breuer zijn b5 designstoel uit 1926 / 1927. Te zien in het stedelijk museum in Amsterdam
Model PK 24 van de Deens ontwerper Poul Kjaerholm uit 1965.
Model PK 24 van de Deens ontwerper Poul Kjaerholm uit 1965. Te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

2 reacties op “Stedelijk Museum Amsterdam | Design collectie”

    1. We zullen dit ongegeneerde stukje reclame eens gaan bekijken 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.