Friso Kramer

Door zijn tijdloze ontwerpen voor kantoormeubel-fabrikant De Cirkel (nu Ahrend) is Friso Kramer een van de belangrijkste ontwerpers van vroeg Dutch design. In 1953 ontwierp Kramer de Revolt stoel. In 1964 kwam daar de bijpassende Facet tafel bij.
De ontwerpen kenmerken zich door eenvoud, degelijkheid en functionaliteit. Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel eens op de Revolt stoel of aan een Facet tafel van Friso Kramer gezeten. Naast dat dit meubilair vaak in kantoren werd gebruikt waren de Revolt stoel en Facet tafel vaak in scholen te vinden. Sinds begin deze eeuw zijn beide meubels als ´Dutch design klassieker´ opnieuw door Ahrend op de markt gebracht.
De Revolt stoel van Friso Kramer
De Revolt stoel van Friso Kramer
De Facet Tafel van Friso Kramer
De Facet Tafel van Friso Kramer

Bovenstaande Facet tafel van Friso Kramer heeft een blad van Ciranol. Dit is een super degelijk kunststof waardoor deze tafels vele tientallen jaren intensief gebruikt kunnen worden. Dit maakte de meubels van Friso Kramer ideaal voor gebruik op scholen of in kantoren.

Voor Friso Kramer is er maar een ding dat telt bij zijn ontwerpen, en dat is de functie. Het belangrijkste van de Revolt stoel vindt hij bijvoorbeeld dat hij geweldig zit en dat er geen zaken uitsteken waardoor je je zou kunnen bezeren. Friso Kramer vindt het onzin dat een ontwerper perse zijn persoonlijkheid in een ontwerp moet laten terugkomen. Voor Friso Kramer telt maar een ding, en dat is de functie die het object heeft. Het object moet zo gebruiksvriendelijk, eenvoudig en goedkoop als mogelijk worden.

Loopbaan van Friso Kramer

Friso Kramer deed een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Toen Friso Kramer daar ging studeren was de beroemde ontwerper Mart Stam daar directeur. Van 1948 tot en met 1963 ging hij aan het werk als ontwerper bij De Cirkel. In die tijd ontwierp hij dus ook zijn beroemde Revolt stoel. Van 1963 tot en met 1971 ging Friso Kramer voor zijn eigen ontwerpbureau Total Design werken. In 1971 keerde hij terug bij De Cirkel dat inmiddels was overgenomen door Ahrend. Tot zijn pensioen in 1983 was Friso Kramer hoofd van de ontwerpafdeling met Ahrend.

Overige ontwerpen van Friso Kramer

Naast meubels ontwierp Friso Kramer nog enkele iconische andere objecten. Zo ontwierp hij in 1960 een lantaarnpaal die iedereen kent. In 1970 ontwierp hij voor de PTT de beroemde groene brievenbussen die iedereen in zijn tuin kon zetten om de post in te ontvangen.

Friso Kramer brievenbus PTT
De beroemde groene brievenbus van de PTT is ook een ontwerp van Friso Kramer.

 

Friso Kramer lantaarnpaal
Een ander zeer bepalend ontwerp van Friso Kramer is deze beroemde lantaarnpaal. Deze ‘Paaltoparmatuur’ ontwierp hij oorspronkelijk voor de gemeente Den Haag.

 

[related_posts]

Geef een reactie