Random light Bertjan Pot

Random Light – Bertjan Pot

nr.42
nr.44

Een van de bekendste ontwerpen van de afgelopen jaren is de Random light lamp van Bertjan Pot uit 2002. De Random light is gemaakt met een techniek die Bertjan Pot vaker toepaste in zijn meubels, o.a. in de Carbon chair en de Random chair. Bertjan Pot pakt ultralicht glasvezel. Dat is van nature flexibel. De glasvezel wordt om een soort ballon gewikkeld. Hierdoor behoudt de glasvezel zijn vorm. Daarna dompelt hij de ballon in een bak met hars. De hars wordt hard, waardoor de vorm behouden blijft en de ballon laat hij leeglopen. Het resultaat is een ultra-lichte lamp. Het licht dat door de draden heen schijnt geeft een mooi effect. Er zit nog wel een gaatje  in de lamp, waardoor je de lamp kunt vervangen. Eigenlijk is dat bijna niet meer nodig, want MOOOI levert er tegenwoordig een unieke ledlamp bij die echt super lang meegaat, en garandeert dat de lamp het licht produceert zoals Bertjan Pot dat heeft bedoeld.

De Random light heeft het mooiste effect als er een aantal naast elkaar hangen. Als je er op let dan zie je deze lamp echt heel vaak in hotellobbies of in de entree van kantoorgebouwen hangen. Ook in de woonbladen zie je hem eigenlijk wekelijks in iemand zijn huiskamer hangen.

Dus misschien niet meer de meest origine lamp om te hebben, maar wel een ijzersterk ontwerp. De Random light van Bertjan Pot wordt verkocht door MOOOI.  Hij is in verschillende maten te krijgen, en zowel in het wit als in het zwart. De prijs ligt tussen de 500 en 800 euro. Hij is tegenwoordig ook als vloerlamp te verkrijgen.

random light moooi
Deze detailfoto laat mooi zien hoe de lamp is gemaakt.