Stripstoel Gijs Bakker

Stripstoel Gijs Bakker

nr.97
nr.99

Het ontwerp van de Stripstoel is niet bijzonder opvallend. De Stripstoel is gemaakt van gebogen gelamineerd hout en valt eigenlijk op door zijn eenvoud. Wat bijzonder is aan de Stipstoel is dat hij ontworpen is in 1974. Dat verwacht je niet als je dit ontwerp ziet. De Stripstoel is stapelbaar en lekker licht. Door het slimme ontwerp zitten er eigenlijk geen overbodige onderdelen aan deze stoel. Wat de Stripstoel verder bijzonder interessant maakt, is dat hij is ontworpen door Gijs Bakker. Gijs Bakker heeft later in de jaren ´90 als een van de oprichters van Droog design een niet te onderschatte invloed op de ontwikkeling van Dutch design gehad.

Eigenlijk is Gijs Bakker vooral bekend om zijn sieraden. Deze Stripstoel is een van de weinige bekende meubels die hij ontwierp. Misschien is dat ook de reden dat hij is opgenomen in de vaste designcollectie van het Stedelijk museum.  Er zouden 11.000 zonder, en 1000 met armleuning zijn geproduceerd.

Gijs Bakker ontwierp de Stripstoel voor de Nederlandse meubelfabrikant Castelijn uit Roelofarendsveen. Hij ontwierp nog een aantal meubels voor Castelijn, waaronder de Vouwfauteuil VF en een bank.

Stripstoel met leuning
Stripstoel met leuning. Hier zouden er slechts 1000 van zijn gemaakt.
Vouwfauteuil VF Gijs Bakker
Een ander ontwerp dat Gijs Bakker voor Castelijn ontwierp was deze Vouwfauteuil VF uit 1976.

Bronnen en foto’s: 24vintage.com, castelijn.nl, stoelenwinkel.nl.