W.H. Gispen

Willem Hendrik (W.H.) Gispen (1890 – 1981) was een van de vroege Dutch design grootheden. Gispen was een echte meubelontwerper. In zijn metaalfabriek ontwikkelde hij buismeubilair en andere meubels, met name voor kantoren. De simpele sterke designs maken zijn meubels tijdloos. Na de oorlog was er veel behoefte aan meubilair dat goedkoop in massa te produceren was en dat lange tijd meeging. De buismeubels van Gispen waren hier zeer geschikt voor. Ook de kasten en lampen van Gispen behoorde tot de standaarduitrusting van een gemiddeld Nederlands kantoor.
In 1926 startte Gispen met de productie van de Giso-lampen en drie jaar later, als eerste fabriek in Nederland, de seriefabricage van stalen buismeubilair voor woning- en kantoorinrichting (Bron: website Gispen).
Nog steeds worden er veel meubels van Gispen verkocht en vormt Gispen een inspiratie voor de huidige generatie Dutch designers. In 2008 heeft Gispen samen met ontwerper Richard Hutten het submerk Ngispen opgericht, dat zowel de Dutch design klassiekers van Gispen als ontwerpen van andere bekende Nederlandse ontwerpers verkoopt.
Dutch design, buizenstoel van Gispen
Dutch design, buizenstoel van Gispen
Giso lamp de eerste lamp van Gispen
Giso lamp de eerste lamp van Gispen
Gispen kapstok
Een klassieke buiskapstok van Gispen
Gispen ladenkast
Een oersterke ladenkast van Gispen

[related_posts]

Geef een reactie