Frame Holland brillen

Frame Holland: De brillen van Snoop Dogg en Robert De Niro komen uit Burgerveen

Van Youp van ‘t Hek tot Robert De Niro en Snoop Dogg, wie indruk wil maken met een markante montuur, komt al snel uit bij Frame Holland in Burgerveen. Daar worden de brillen grotendeels met de hand vervaardigd.

  • Bedrijf: Frame Holland
  • Waar: Burgerveen
  • Sinds: 1936
  • Aantal werknemers: 15
  • Jaaromzet: tussen de 5- en 10 miljoen euro

‘Sommige modellen hebben we al tientallen jaren continu in productie. Andere monturen worden een verzamelobject, maar dat valt nooit van tevoren te voorspellen’, zegt Saskia Borsboom, directeur en de enige dochter van voormalig directeur Hans Borsboom. Met haar twee broers, Menno en Hans jr., nam ze na het overlijden van hun vader in 2007 het bedrijf over.

Midden jaren vijftig kwam Hans sr. vanwege zijn fijnmechanische achtergrond terecht bij de in 1936 in Wassenaar opgerichte ENFA, de Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen. Al jong werkte hij zich op tot directeur van het bedrijf.

Er zijn natuurlijk wel nieuwe machines bij gekomen. Wat mijn vader met een vijl deed, doe ik nu met de muis op de computer

Menno Borsboom

In een ruimte die wel wat van een museum heeft, haalt zoon Menno, mede-directeur en montuurontwerper, heel voorzichtig een donker montuur van echt schildpaddenschild uit een vitrinekast. ‘Dit materiaal is niet buigzaam, dus je kunt er beter niet te veel aan zitten.’ Monturen van dit materiaal maken ze hier dan ook niet meer.

Wel wordt het schildpadmotief nog gebruikt. In een houten kast in de productieruimte liggen zwart-geel gevlekte platen van celluloseacetaat te wachten om door een computergestuurde machine tot montuur te worden gefreesd. Van schets tot bril: alle gemiddeld 120 stappen die nodig zijn om een Preciosa-bril te maken worden hier in Burgerveen uitgevoerd. Zo worden mallen in de fabriek gemaakt, brillepootjes met klinkscharnieren met de hand aan monturen gezet en brillen stuk voor stuk gepolijst. Slechts enkele materialen, zoals acetaatplaten en schroefjes, worden buitens-huis geproduceerd.

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl.