Designcollectie Rijksmuseum Amsterdam

Als je aan het Rijksmuseum Amsterdam denkt, dan denk je in eerste instantie aan Rembrandt en andere 17e eeuwse meesters. Toch is in het Rijksmuseum ook op designgebied veel interessants te zien. Allereerst natuurlijk het gebouw, waarin de klassieke bouw van architect Cuypers prachtig wordt aangevuld met nieuwe moderne elementen. Vooral het dak van de centrale hal is indrukwekkend. Daarnaast heeft het Rijksmuseum op de bovenste verdieping een bescheiden maar interessante designcollectie met originele ontwerpen van Gispen en Rietveld.

Een andere plaatst in het Rijksmuseum waar je leuk Dutch design kunt vinden is in de museumwinkel. Het Rijksmuseum heeft bekende Nederlandse ontwerpers als Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk, Pepe Heykoop, Studio Job en Frederik Roije ontwerpen laten maken of aanpassen met een ‘Rijksmuseum-thema’. Mocht je overigens niet van plan zijn om binnenkort naar Amsterdam af te reizen: deze artikelen zijn ook gewoon online te bekijken en te koop.

Het hoogtepunt qua modern design in het Rijksmuseum zijn wel de Shylight lampen van Studio Drift. Helaas kon ik ze zelf toen ik het Rijksmuseum bezocht niet vinden, maar navraag op Twitter heeft mij geleerd dat ze toch echt permanent aanwezig zijn. Je vindt ze boven de Rotterdamse Trap in de Philipsvleugel.

Op de bovenste foto zie je een stoel van Rietveld genaamd ‘Leunstoel voor Til Brugman’. Het is een zeer vroege uitvoering uit 1923. Later zou hij de stoel in primaire kleuren schilderen en zou hij de rood-blauwe stoel gaan heten. Op de foto hieronder zie je twee zigzagstoelen van Rietveld. Een met leuning en een zonder. Daarna een prototype van een Beugelstoel van Rietveld. Gevolgd door een stoel en kast van Gispen. Als laatste een vliegtuigstoel uit een Focker.

Rijksmuseum design
Design in het Rijksmuseum Amsterdam op de derde verdieping.

 

Shylight lamp Rijksmuseum
Shylight lampen van Studio Drift boven de trappen in de Philipsvleugel.


Credits foto’s: Boven: schutter.eu, midden: Nederlandsdesign.com, onder: Website Studio Drift.

Bekijk ook de andere artikelen over designcollecties en designmusea op Nederlandsdesign.com: