Nederlandse meubelmerken

De beste Nederlandse meubelmerken

Op Nederlandsdesign.com schrijven we vaak over Nederlandse ontwerpers en Nederlandse meubelmerken. Zonder de beroemde Dutch designers geen beroemde Nederlandse meubelmerken en visa versa. Een aantal van deze merken zoals Droog, NgispeN en MOOOI spelen z’n belangrijke rol voor Nederlands design dat ze ook een prominente plek op deze site hebben gekregen. Een feit is dat een aantal Nederlandse merken wel veel goed design op de markt brengen, maar niet direct onder de noemer Dutch design vallen. Hierdoor blijven deze merken onderbelicht op deze website. Soms is bewust dan wel onbewust aan de (exotische) naam ook niet direct af te leiden of het een Nederlands of een buitenlands merk betreft. Tijd om een aantal belangrijke Nederlandse meubelmerken op een rij te zetten.

Meubelmerk Pastoe uit Utrecht

Pastoe bestaat al sinds 1913. Ze maken voornamelijk kasten, tafels en hebben een paar hele fraaie designstoelen in hun collectie. sm05 van Cees Braakman is al een keer Dutch design van de week geweest.

Lether Lounge chair van Maarten Van Severen voor Pastoe
Leather Lounge chair van de Belgische ontwerper Maarten Van Severen voor Pastoe uit Utrecht.

Meubelmerk Artifort

De eerste fabriek werd opgericht in 1890 in Maastricht. In 1928 werd de merknaam Artifort geïntroduceerd. Artifort is een van die meubelmerken waarvan je twijfelt of het wel een Nederlands merk is. Ze maken prachtige design fauteuils, banken en tafels, waaronder een aantal echte 60’s en 70’s klassiekers die opnieuw in productie zijn genomen. Ontwerpers die we op deze site eerder besproken en voor Artifort ontwerpen zijn Richard Hutten en René Holen.

Nederlandse meubelmerken Artifort
Nederlandse meubelmerken: Artifort met een klassieker van Pierre Paulin uit 1972.

Meubelmerk Leolux

Leolux bestaat al sinds 1934. De meubels van Leolux zijn eerder Deens en Italiaans design dan Dutch design. Ze werken dan ook veel met buitenlandse ontwerpers. Leolux gebruikt veel chroom en goed leer en maakt eigenlijk vanalles, banken, tafels, stoelen etc.

Leolux fauteuils
Leolux fauteuils

Kantoormeubelmerk Ahrend

Ahrend is eigenlijk een kantoormeubelfabrikant, maar ze geven inmiddels ook een aantal retro designklassiekers uit. Een van de beroemdste ontwerpen die ze verkopen is de Revolt stoel van Friso Kramer. Ahrend werd omstreeks 1900 opgericht. Er ontwerpen tientallen ontwerpers voor Ahrend. Ontwerpers die wij op deze site eerder besproken en die ontwerpen voor Ahrend hebben gemaakt zijn Marijn van der Poll en eerder genoemde Friso Kramer.

Revolt stoel van kantoormeubelmerk Ahrend
Revolt stoel van kantoormeubelmerk Ahrend

 

Meubelmerk Gelderland

Nederlandser kan een meubelmerk niet klinken. Dit meubelmerk komt dan ook uit het Gelderse Culemborg. Gelderland maakt al sinds 1936 meubels. Ze werken samen met een aantal bekende Nederlandse ontwerpers zoals Bertjan Pot, Roderik Vos, Jan des Bouvrie, Scholten & Baijings en Pieke Bergmans. Gelderland is vooral bekend van haar banken, maar ze maken ook stoelen, fauteuils, salon- en eettafels.

Scholten & Baijings salontafel Gelderland
Een salontafel van Scholten & Baijings voor meubelmerk Gelderland.

Meubelmerk Linteloo

Linteloo werd in 1993 opgericht door Jan te Lintelo (1954) in Zeist. Linteloo verkoopt veel banken, fauteuils, stoelen en salontafels. Klassiek stijlvol design. Bekende ontwerpers voor Lintello zijn o.a. Roderick Vos en Jan des Bouvrie.

 

Salontafel Roderick Vos Linteloo
Salontafel van Roderick Vos voor Linteloo. Deze salontafels zijn gemaakt van bamboe.

Overige meubelmerken

Uiteraard kan je niet alle meubelmerken van Nederland in een stuk behandelen, maar er is ons (na publicatie van dit stuk) van verschillende kanten gevraagd toch nog twee belangrijke merken te noemen.

Spectrum

Een van deze merken is Spectrum. Spectrum maakt al sinds 1941 meubels vanuit het Nederlandse Bergeijk. Een groot deel van de collectie is ontworpen door Martin Visser. Spectum heeft een vrij kleine, maar mooi collectie van stoelen, banken, enkele krukken en tafels.

Spectrum Martin Visser
Een stoel uit de collectie van Spectrum ontworpen in 1960 door Martin Visser.

Montis

Welk meubelmerk we ook niet hebben behandeld, maar eigenlijk wel een plaats in deze lijst verdient is Montis. Montis is in 1974 opgericht en is gevestigd in Dongen. In de collectie ligt de nadruk op stoelen en banken. Ook hebben ze enkele hele sterke tafels in hun collectie. De laatste jaren heeft Montis enkele bekende jonge ontwerpers aan zich weten te binden zoals Studio Job, Demakersvan en Bertjan Pot.

SceneXXL van Montis door Gijs Papavoine. Gijs Papavoine is een van de vaste ontwerpers bij Montis.
SceneXXL van Montis door Gijs Papavoine. Gijs Papavoine is een van de vaste ontwerpers bij Montis.

Welke meubelmerken komen niet uit Nederland?

Er zijn ook een aantal meubelmerken die veel Dutch design verkopen, maar niet uit Nederland komen. Denk dan bijvoorbeeld aan Hay (komt uit Denemarken), Flos en Cappellini (Italiaans), Established and sons (Groot Britanië) en Vitra (Zwitserland).

Jumper van designmerk Established and sons
Stoel Jumper van Bertjan Pot. Dutch design uitgebracht door het Britse designmerk Established and sons.
Worker chair Hella Jongerius
De Worker chair van Hella Jongerius wordt door het Zwitserse Vitra verkocht.

 

3 reacties op “De beste Nederlandse meubelmerken”

  1. In het Lijstje Nederlendse merken waar je trots op mag zijn ontbreken ondermeer Label, Palau, Pilat&Pilat en Design-on-Stock.

    Begrijpelijk dat niet alle merken voorbij kunnen komen, maar iets meer diepte maakt een dergelijk stuk wel interessanter.

Reacties zijn uitgeschakeld.