Design stoelen

Design stoel | de beste design stoelen van Nederlandse ontwerpers

Wij schrijven vaak over design stoelen van bekende Nederlandse ontwerpers, maar wat is nu de beste design stoel die ooit door een Nederlander is gemaakt? Je hebt uiteraard de klassiekers van ontwerpers als Rietveld en Gispen, maar vanaf de jaren ’90 zijn er vele iconen bijgekomen. Langzamerhand is Nederland bekender aan het worden met zijn huidige generatie ontwerpers dan de meubelontwerpers van voor de tweede wereldoorlog. Omdat we eigenlijk vinden dat je geen vergelijking kan maken tussen de iconen van 100 jaar geleden en moderne ontwerpen hebben we besloten om ons voor deze shortlist te beperken tot design stoelen die vanaf de jaren ’90 zijn gemaakt. In de lijst staan voornamelijk fauteuils, dus geen eetkamerstoelen. Hoewel er absoluut geweldige design eetkamerstoelen worden gemaakt zijn de fauteuils vaak meer uitgesproken. Vrijwel al onderstaande design stoelen zijn al een keer Dutch design van de week geweest. Daarom behandelen we ieder ontwerp maar kort.

Wat zijn volgens ons de beste Dutch design stoelen van de afgelopen 20 jaar?

Design stoel # 1 – de Bone chair van Joris Laarman

The Bone Chair design stoel van Joris Laarman
The Bone Chair. Design stoel # 1 van Joris Laarman.

Onze persoonlijke favoriet is de Bone chair van Joris Laarman. Dit geweldige ontwerp is gemaakt met behulp van een computermodel en uitgevoerd door een 3D printer. Zowel qua idee als qua vorm is deze design stoel wat ons betreft de topper van het huidig Dutch design. Lees meer over de Bone Chair van Joris Laarman.

 

Design stoel # 2 – Knotted chair van Marcel Wanders

Knotted Chair design stoel Marcel Wanders
Knotted Chair. Design stoel #2 van Marcel Wanders.

Een van de bekendste Dutch designs komt van Marcel Wanders. Deze geknoopte stoel behoudt zijn stevigheid doordat hij bewerkt is met een hars. Een geweldig ontwerp omdat door middel van een traditionele knooptechniek een (uiteraard hele mooie) moderne en lichte design stoel wordt gemaakt. Lees meer over de Knotted chair van Marcel Wanders.

 

Design stoel #3 – Do hit chair – Marijn van der Pol

Marijn van der Poll - Do hit chair
Marijn van der Poll – Do hit chair.

Maak een kubus en ram er net zolang op tot je er in kan zitten. Do hit chair van Marijn van der Poll is een spectaculaire robuuste, handgemaakte design stoel. Zowel qua vorm als qua idee absoluut uniek. De Do hit chair wordt verkocht door Droog. Lees meer over de Do hit chair.

Design stoel #4 – Worker chair van Hella Jongerius

Worker chair design stoel Hella Jongerius
Worker chair. Design stoel # 4 van Hella Jongerius.

Hella Jongerius ontwierp de Worker chair in 2008 voor het Zwiterse Vitra. Een geweldige combinatie van hout en leer, met een super sterke kleurencombinatie. Een absulute Dutch design topper van Hella Jongerius. Lees meer over de Worker chair.

 

Design stoel # 5 – Voddenstoel Tejo Remy & René Veenhuizen

Voddenstoel design stoel tejo remy
Voddenstoel. Design stoel # 5 van Tejo Remy en René Veenhuizen.

Tejo Remy en René Veenhuizen ontwierpen deze Voddenstoel al in 1991. Met het hergebruik van oude materialen waren ze hun tijd ver vooruit. Met deze voddenstoel en misschien nog wel bekendere Chest of drawers waren Tejo Remy en René Veenhuizen echte voortrekkers op het gebied van Dutch design. Het levert ze plaats 5 in deze top 10 op.

 

Design stoel # 6 – Boekenstoel van Richard Hutten

Boekenstoel design stoel Richard Hutten
Boekenstoel. Design stoel # 6 is van Richard Hutten.

De boekenstoel van Richard Hutten is een geweldig voorbeeld van hergebruik van oude materialen en grappig design. Twee kenmerken die je vaak in Dutch design ziet terugkomen. Ondanks dat deze stoel van allemaal aparte boeken is gemaakt heeft Richard Hutten er toch een geheel van kunnen maken. Lees meer over de Boekenstoel.

 

Design stoel # 7 – Kokon Tafel-stoel Jurgen Bey

Tafel-stoel design stoel Jurgen Bey
Kokon Tafel-stoel. Design stoel # 7 van Jurgen Bey.

Deze Kokon Tafel-stoel van Jurgen Bey komt uit de Kokon furniture collectie (1997). Het ontwerp is uniek, grappig en klopt. Jurgen Bey heeft meerdere beroemde stoelen op zijn naam staan zoals de Oorstoel en de Tree trunk bench (maar dat is meer een bank). Ook in de Kokon furniture collectie zitten meerdere goede ontwerpen, maar deze Tafel-stoel vonden we het leukst. Hij staat op nummer 7!

 

Design stoel # 8 – Buizenstoel Piet Hein Eek

Buizenstoel design stoel Piet Hein Eek
Buizenstoel. Design stoel #8 van Piet Hein Eek.

Piet Hein Eek is vooral bekend door zijn sloophouten meubels, maar hij maakt ook veel design meubels van (gebruikt) metaal. Een voorbeeld hiervan is de buizenstoel. De buizenstoel is een heel uitgesproken ontwerp. Een design stoel waar je niet langsloopt zonder nader te bekijken. Een bijzonder ruig ontwerp zonder poespas. We raden je aan een kussentje te gebruiken, want het zitcomfort kan wel eens tegenvallen. Het levert Piet Hein Eek wel plaats 8 op in deze lijst. Lees meer over de Buizenstoel.

 

Design stoel # 9 – Smoke chair van Maarten Baas

Smoke design stoel Maarten Baas
Smoke chair. Design stoel # 9 van Maarten Baas.

Maarten Baas wist de designwereld aardig te choqueren door designklassiekers zoals de rood-blauwe stoel van Rietveld in de fik te steken. Door de stoel daarna te behandelen met lak kon je het meubel wel weer gebruiken. Zijn smoke furniture maakte Maarten Baas instant beroemd. Hierna heeft hij nog meer goede design stoelen gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de Empty chair die hij voor Amnesty International maakte. Toch vonden we de Empty chair meer een kunstwerk dan dat het nog als gebruiksvoorwerp kon worden gebruikt. Maarten Baas hoort absoluut in deze lijst thuis, vandaar dat we ervoor hebben gekozen om zijn geweldige Smoke chair op plaats 9 te zetten.

 

Design stoel # 10 – Jumper van Bertjan Pot

Design stoel Jumper Bertjan Pot
Design stoel # 10. Jumper van Bertjan Pot.

Wat is er zo leuk aan design stoel Jumper van Bertjan Pot? Deze stoel heeft een trui (jumper) aan. De stof voor deze stoel bestaat uit een stuk, waarmee je de stoel letterlijk aan kan kleden. Bertjan Pot is de laatste tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers en mocht eigenlijk niet in deze lijst ontbreken. Stoel Jumper is het jongste ontwerp uit deze lijst. Hij komt uit 2010 en wordt verkocht door het Britse designlabel Established & Sons.

Eervolle vermeldingen

Via Twitter hebben we een heel aantal suggesties gekregen van stoelen die volgens jullie ook in deze lijst thuishoren. Genoemd zijn de Monsterstoel van Marcel Wanders, de Gothic chair van Studio Job (beide uit de collectie van MOOOI). Ook Ahrend 380 van Ineke Hans mocht volgens sommige van jullie niet in deze lijst ontbreken, vandaar dat we ze hieronder nog even tonen.

Ahrend 380 van Ineke Hans
Ahrend 380 van Ineke Hans krijgt een eervolle vermelding.
Monster stoel van Marcel Wanders
De grappige Monster stoel van Marcel Wanders mocht volgens jullie ook niet ontbreken in deze lijst.
Gothic chair Studio Job
De Gothic chair van Studio Job krijgt ook een eervolle vermelding!

 

Conclusie

Wij denken hiermee een goede weergave hebben gegeven van de beste design stoelen die de afgelopen 20 jaar zijn gemaakt. Heb jij nog een geweldig ontwerp dat hier absoluut niet in mag ontbreken of heb je een goede reden waarom een stoel juist veel hoger of lager moet staan? Laat je reactie achter!

 

2 reacties op “Design stoel | de beste design stoelen van Nederlandse ontwerpers”

  1. Ik heb een eikenhouten stoel, waarvan ik denk dat het een hele bijzondere stoel is.
    De stoel, een draaibare fauteuil is gemaakt van gedraaide eikenhouten balkjes.
    ik heb foto’s van de stoel.

    Ben heel benieuwd, wie deze stel heeft gemaakt, wanneer etc. gr, Ruth

Reacties zijn uitgeschakeld.