Caspar Conijn Hermitage

Caspar Conijn ontwerpt tentoonstelling Hermitage Sint-Petersburg

Bureau Caspar Conijn is gespecialiseerd in het ontwikkelen van concepten en het ontwerpen van tentoonstellingen. Dit artikel stond 13 oktober op het cultuurblog van Volkskrant.nl. Onder het artikel tonen we enkele voorbeelden van werk van Caspar Conijn.

Caspar Conijn ontwerpt expositie voor Hermitage Sint-Petersburg

De Nederlandse ontwerper Caspar Conijn mag als eerste buitenlander een tentoonstelling vormgeven in het beroemde Russische museum Hermitage in Sint-Petersburg. De expositie is ook nog eens extra bijzonder: over de Russische revolutie van 1917, waarbij bolsjewieken de Hermitage, het toenmalige Winterpaleis van tsaar Nicolaas II en zijn gezin, bestormden.

De expositie ‘The Hermitage and the Winter Palace in 1917’ is te bezoeken vanaf 25 oktober. Conijn gaat volgende week naar Sint-Petersburg om er de laatste hand aan te leggen.

De Russische revolutie wordt overal ter wereld herdacht. Ook in de Amsterdamse Hermitage gebeurde dat, met een drukbezochte tentoonstelling over met name de tsarenfamilie Romanov, die destijds het veld moest ruimen. Michael Piotrovsky, de directeur de Hermitage in Sint-Petersburg, was zo onder de indruk van Conijns ontwerp daarvoor, dat hij de Nederlander en zijn bureau vroeg ook zíjn revolutie-expositie vorm te geven.

Conijn: ‘Ze zagen de samenhang tussen objecten, beeld en tekst in de Amsterdamse tentoonstelling; dat waren ze niet gewend, sterker nog: ik denk dat ze de manier waarop wij in Nederland tentoonstellingen maken in heel Rusland niet kennen.’

Volgens een woordvoerster van de Hermitage in Sint-Petersburg worden de tentoonstellingen in de Hermitage eigenlijk altijd door de eigen ontwerpafdeling opgezet, al is er weleens een andere Rus bijgehaald. Die eigen medewerkers vinden de plannen van Conijn echter schitterend, vertelden ze aan persbureau ANP en lokale media.

Het ontwerp van Conijn staat niet in de zalen van een van de grootste musea ter wereld, maar is verbonden met de wanden van de Hermitage (het Winterpaleis). Het verhaal wordt letterlijk aan de wanden vastgemaakt. Gedeeltes van de monumentale muren worden ingepakt en van enorme blow-ups voorzien. Zo vormen foto- en filmbeelden, teksten, collectie en het gebouw in de vormgeving van de Nederlandse ontwerper samen één ruimtelijke vertelling.

‘Dit is de beroemdste plek van het land, waar het zich allemaal heeft afgespeeld. Die lading is moeilijk te onderschatten. De bezoekers moeten beseffen en ervaren dat hier in die zalen geschiedenis is gemaakt’, aldus Conijn.

Einde bericht van Volkskrant.nl. Hieronder enkele voorbeelden van werk van Bureau Caspar Conijn:

Voorbeelden werk Bureau Caspar Conijn

Grow up Bureau Caspar Conijn
Grow up! Nationaal Onderwijs Museum, 2015. Bron: website: Bureau Caspar Conijn.
Fenomeen Frans Hals Bureau Caspar Conijn
Het fenomeen Frans Hals, Frans Hals Museum, 2013. Bron: website Bureau Caspar Conijn
Bureau Caspar Conijn
GEDOOPT
Bijzondere Collecties Amsterdam, 2014. Bron: website Bureau Caspar Conijn.