Rietveld landscape wint Dutch design award voor deze aanklacht tegen leegstand in Nederland

Rietveld landscape winnaar Rotterdam designprijs

Op 12 februari is de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 bekend gemaakt. De internationale vakjury koos unaniem voor het ontwerp Vacant NL van architectenbureau Rietveld Landscape.

Vacant NL stelt de leegstand in Nederland aan de kaak. Vacant NL was de Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. Het is een aanklacht tegen de grote hoeveelheid leegstaande gebouwen in Nederland. Heel bijzonder aan Vacant NL zijn het ‘microchip plafond’ en de 1000 leegstaande plastic miniatuurhuizen. Het bureau Rietveld Landscape werkte o.a. samen met ontwerper Jurgen Bey.

Rietveld Landscape valt met de Rotterdam designprijs wederom in de prijzen. Met Vacant NL wonnen ze vorig jaar ook al een Dutch design award voor beste interieur. Tevens waren ze toen winnaar van de award voor beste exterieur met het project Bunker 599.

Rietveld landscape dutch design award 2011
Het microship plafond van Vacant NL ontworpen door Rietveld landscape ism Jurgen Bey.

 

Premsela publieksprijs

Vanaf november 2011 kon het publiek zijn stem uitbrengen over wie de Premsela publieksprijs moest krijgen. Maar liefst 30 procent van alle stemmen is gegaan naar de meest controversiële inzending namelijk winkelketen ‘Vlaamsch broodhuys’. Vlaamsch broodhuys mocht daarom de Premsela publieksprijs en een cheque van 5000 euro mee naar huis nemen.

Vlaamsch Broodhuys - winnaar Premsela publieksprijs

 

Over de Rotterdam designprijs 2011

De Rotterdam designprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en is een van de belangrijkste designprijzen van Nederland. Vijf ‘scouts’ selecteerde de genomineerden waarna een internationale vakjury de winnaar koos. De winnaar kreeg een uniek boek over design in Rotterdam dat is ontworpen door de winnaar van de vorige editie, Joost Grootens. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Aboutaleb.

Naast de Rotterdam designprijs wordt de Premsela publieksprijs uitgerijkt aan het ontwerp dat de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. Ondanks dat het nu 2012 is, is nu pas de Rotterdam designprijs van 2011 uitgereikt. Waarschijnlijk omdat toen de genomineerden bekend zijn gemaakt.