Rotterdam designprijs 2012

Nominaties Rotterdam designprijs 2012

Vijf ´scouts´ mochten ieder drie kandidaten nomineren. Matthijs van Dijk (TU Delft), Sophie Krier (curator), Joost Grootens (grafisch ontwerper), designersduo Blom&Moors en Aziz Bekkaoui (modevormgever) mochten vijftien kandidaten uitkiezen. De winnaar gaat naar huis met een geldbedrag van 15.000 euro. Gelijk met de Rotterdam designprijs 2012 wordt de Premsela Publieksprijs uitgereikt.

De Rotterdam designprijs wordt uitgereikt in Museum Boijmans van Beuningen. De genomineerde kandidaten zijn daar ook nog tot en met 12 februari te bekijken.

Bekijk hier alle vijftien genomineerden voor de Rotterdam designprijs 2012.

 

Curator Sophie Krier nomineert:
– Matthijs Munnik, Microscopic Opera

Matthijs Munnik, Microscopic Opera
Matthijs Munnik, Microscopic Opera

– Monique van Heist met haar modelabel Hellofashion.

Monique van Heist, hellofashion poster
Monique van Heist, hellofashion poster

– Ester van de Wiel. Van de Wiel is ontwerper / curator van de publieke ruimte en is genomineerd met haar projecten ‘Eetbaar landschap’, ‘NuHier (een initiatief om leegstaande bouwgrond tijdelijk voor algemeen nut te gebruiken)’ en ‘Werkplaats Buijtenland’.

 

 

Matthijs van Dijk nomineert:
– NRC Media, NRC Handelsblad en NRC Next
– Philips, MyAmbiance LED-lampen.

Philips, MyAmbiance LED-lampen
Philips, MyAmbiance LED-lampen – Genomineerd voor de Rotterdam design prize.

– Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys. Vlaamsch Broodhuys is genomineerd voor de Rotterdam design prijs 2012 omdat ze prachtig brood maken, maar ook omdat ze hebben begrepen dat, door de juiste atmosfeer te creëren, brood als zeer hoogwaardig product kan worden neergezet.

Vlaamsch Broodhuys - genomineerd voor de Rotterdam design prize 2012
Vlaamsch Broodhuys – genomineerd voor de Rotterdam designprijs 2012

Modevormgever Aziz Bekkauoi nomineert:
– Bart Hess, diverse ontwerpen

Bart Hess Rotterdam design prize
Bart Hess – Genomineerd voor diverse ontwerpen. Rotterdam designprijs 2012

– Rogier van der Heide, diverse lichtprojecten. Rogier van de Heide is lichtontwerper. Hij verzorgt voor zeer diverse projecten het licht. Zo heeft hij o.a. lichtgevende kostuums voor de Black Eyed Peas gemaakt, maar verzorgt hij ook de belichting van gebouwen. Het leverde hem een nominatie voor de Rotterdam designprijs op.
– Pieke Bergmans, light Blubs en inrichting Llove Hotel. Pieke Bergmans is een glaskunstenaares en is o.a. genomineerd voor onderstaand (handgeblazen) design lamp.

Pieke Bergmans, light Blubs genomineerd voor de Rotterdam design prijs 2012
Pieke Bergmans, light Blubs genomineerd voor de Rotterdam design prijs 2012

Ontwerpduo Blom&Moors nomineert:
– Jeanne van Heeswijk, Freehouse
– Rietveld Landscape, Vacant NL ‘where architecture meets ideas’. Rietveld Landscape was met twee awards ook al de grote winnaar van de Dutch design awards, dus afwachten of ze ook de Rotterdam designprijs 2012 mee naar huis nemen.
– Waag Society, Open design

Open design now
Open design now

Grafisch ontwerper Joost Grootens nomineert:
– Catalogtree, TouchDoc ‘Money & Speed – Inside The Black Box’. De Ipad documantaire van Catalogtree was overall winnaar van de Dutch design awards 2011.
– Hans Gremmen, diverse fotoboeken en projecten
Piet Hein Eek, De Fabriek. Alles dat Piet Hein Eek momenteel aanraakt lijkt in goud te veranderen. Nu is zelfs zijn meubelfabriek genomineerd voor de Rotterdam designprijs 2012

Piet Hein Eek
De meubelfabriek van Piet Hein Eek is genomineerd voor de Rotterdam design prize 2012

 

Het is voor het eerst dat de nominaties voor de Rotterdam designprijs op deze manier tot stand komt. Hiervoor konden kandidaten zichzelf opgeven.

 

Stemmen op de kandidaten voor de Premsela publieksprijs kan via www.designprijs.nl. De winnaar van de Rotterdam designprijs wordt gekozen door een internationale vakjury.