Designtalenten 2014

Designtalenten van 2014 volgens de Volkskrant

Aan het einde van het jaar is het altijd tijd voor de gebruikelijke lijstjes. Voor de Volkskrant deed journalist Jeroen Junte rondvraag bij zo’n 30 prominente designcritici en kwam met de volgende drie designtalenten van 2014:

  1. Mieke Meijer
  2. Lex Pott
  3. Formafantasma

Van alle drie hebben we wel eens op Nederlandsdesign.com werk laten zien. Maar dit is natuurlijk een mooie gelegenheid om het belangrijkste werk van deze drie designtalenten eens onder elkaar te zetten.

Mieke Meijer: Designtalent van 2014

Mieke Meijer (1982) vormt samen met haar partner Roy Letterlé Studio Mieke Meijer. Ze ontwerpt veel meubels en experimenteert graag met verschillende materialen. Volgens de Volkskrant was ze zelf zeer verrast door haar uitverkiezing tot designtalent van 2014. Ik citeer: “Bekend is ze vooralsnog alleen bij een kleine -maar zo blijkt: invloedrijke- groep connaisseurs”.  We tonen hieronder haar belangrijkste werk.

Mieke Meijer balance lamp
Met deze Balance lamp hoorde wij voor het eerst van Mieke Meijer. Hij was vorig jaar onder andere te zien op bij Dutch design year.
Mieke Meijer alter ego
Kast Alter ego van Mieke Meijer. De verschillende onderdelen vormen één kabinet.
Mieke Meijer alter ego
Alter ego in verschillende stukken.
Mieke Meijer coolingtower
Mooie Coolingtower lamp
Mieke Meijer Kranthout
In 2003 timmerde Meijer al aan de weg met dit leuke KrantHout. Van kranten maakte ze hout. Volgens de Volkskrant is het plan om KrantHout volgend jaar als apart merk op de markt te brengen.
Mieke Meijer Materialism
Met Materialism was Mieke Meijer afgelopen jaar te zien op de Dutch design week.

 

Lex Pott

Lex Pott loopt voor ons gevoel al een tijdje mee, toch studeerde hij pas in 2009 af aan de Design academy in Eindhoven.  Volgens de Volkskrant moet 2014 dus ook zijn grote jaar worden. Hieronder tonen we een aantal van zijn ontwerpen.

Lex Pott ring
Crown Jewels zijn ringen die Lex Pott verkoopt. Het zijn uitgeboorde munten van 20 cent.
Lex Pott spiegel
Prachtige spiegel van Lex Pott. Door te spelen met de oxidatie van het zilver dat voor de spiegels wordt gebruikt bereikt hij dit effect.
Lex Pott stenen tafel
Het afstudeerproject van Lex Pott was deze stenen tafel. Hij is gemaakt uit een stuk steen en met een gigantische zaag in deze vorm gemaakt.

Formafantasma

Formafantasma stond al de top 25 interieurontwerpers van Eigen huis en interieur. Wij vonden het toen wat vroeg. Eigenlijk bestaat Formafantasma  uit twee Italiaanse ontwerpers (Andrea Trimarchi en Simone Farresin), maar ze studeerde aan de Design academy in Eindhoven, dus vooruit 😉 Ze stonden dit jaar al in het Stedelijk Museum in Den Bosch. Ze hebben nog een kleine collectie waar ook niet veel meubels in zitten, dus niet veel materiaal om op deze website te behandelen. Het keramiek dat ze maken ziet er overigens wel geweldig uit. De Volkskrant zette ze op plek drie als designtalent van 2014.

Formafantasma botanica
Formafantasma met de vazenreeks ‘Botanica’.
formafantasma domestica
Domestica stoel van Formafantasma.