Design objecten om zelf te maken

Design objecten om zelf te maken – Boekrecensie

Recent is het boek Design objecten om zelf te maken uitgekomen. De uitgeverij was zo vriendelijk om ons een recensie-exemplaar te sturen. Design objecten om zelf te maken is de opvolger van het succesvolle Rietveld meubels om zelf te maken, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een meubel van Gerrit Rietveld in elkaar zet. In Design objecten om zelf te maken wordt van 30 onbekende design meubels uitgelegd hoe je ze kan maken. Dit past natuurlijk helemaal in bij deze tijd. In plaats van een duur design meubel te kopen klus je in een handomdraai zelf iets in elkaar.

Er zitten best een aantal ontwerpen bij die ik zelf zou willen namaken. Bij de ontwerpen is ook rekening gehouden met het feit dat je het thuis moet kunnen maken. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van tie-wraps, knelfittingen en gasbuizen. Ook zitten er enkele leuke meubels bij van beton en natuurlijk van multiplex. Toch is het niet zo dat ieder meubel binnen 10 minuten in elkaar zet. Voor de meeste ontwerpen geldt dat je behoorlijk handig moet zijn om ze te kunnen maken. Ook kunnen de verschillende onderdelen nog behoorlijk duur zijn om te kopen en moet je vaak nog best wat gereedschap hebben om er voor te zorgen dat het ook mooi wordt. Bij een tafel moet je bijvoorbeeld meer dan 50 pvc buizen zagen. Als je dit niet netjes recht doet dan is het geen gezicht. Met de hand is dit bijna niet te doen.

Nog een minpuntje vonden we de vertaling. Die is vaak zo tenenkrommend dat het haast niet te begrijpen is. Gelukkig hoeft het boek het niet te hebben van de teksten. Al met al vonden we het een leuk boek. Zoals ik hierboven al schreef ben ik van plan een aantal meubels te gaan maken, of in ieder geval de basis uit het boek te gebruiken.

Design objecten om zelf te maken kost 22,50 euro en is o.a. te koop bij Bol.com.