Dutch design week 2012

Dutch design week 2012: een virtuele toer

Deze week is het weer Dutch design week. Heel Eindhoven staat in het teken van ons favoriete onderwerp! Tijdens deze elfde editie worden op maar liefs 85 locaties de meest uiteenlopende Nederlandse ontwerpen getoond. Van meubelmerken tot kunstenaars en kledingontwerpers. Onze aandacht gaat uiteraard uit naar de verschillende jonge en reeds gearriveerde meubelontwerpers die hun nieuwste creaties tonen. Naast een groot aantal tentoonstellingen zijn er ook talloze lezingen en events waaronder de uitreiking van de jaarlijkse Dutch design awards.

Eigenlijk is de Dutch design week veel te groot om in een artikel te beschrijven. Meer dan 1800 ontwerpers tonen hun werk. Toch gaan we een paar hoogtepunten aan je laten zien.

Floris Wubben lamp
Een nieuwe lamp die Floris Wubben tijdens de Dutch design week 2012 heeft gepresenteerd.
Lectuurlamp Margriet Foolen
Mooie Lectuurlamp van Margriet Foolen.

 

Jonge ontwerpers op de Dutch design week 2012

De Dutch design week is de plek om je als jonge ontwerper te laten gelden. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan meedoen aan dit geweldige event, daarom teamen veel jonge ontwerpers samen. Voorbeelden hiervan zijn een groep ontwerpers uit Amsterdam die zich heel toepasselijk presenteren onder de naam ‘Based in Amsterdam’. Tien andere jonge ontwerpers laten collectief van zich spreken door het initiatief MIX’D waarin zij samen een tentoonstelling vormen. Via de tentoonstelling van designwinkel ‘Arnhem coming soon’ krijgen enkele studenten van Hogeschool ArtEZ de kans krijgen hun werk te tonen.

Fruitboom Laurens van Wieringen
Fruitboom van Laurens van Wieringen. Onderdeel van ‘Based in Amsterdam’.

 

 

Lamp van Dieter Volkers en Klaas Kuiken
Lamp van Dieter Volkers en Klaas Kuiken. Te zien in de expositie van MIX’D.

In de knoop lamp Ka-lai Chan
In de knoop lamp van Ka-lai Chan. Te vinden in ‘The house of talent’.

 

TicTacToe tafel Gert Boven
TicTacToe tafel, het eerste solowerk van Gert Boven. Tijdens de Dutch design week 2012 te vinden in het SX/Videolab.

 

Chair wear Bernotat&Co
Helemaal cool: Chair wear van Bernotat&Co. Hergebruik je oude stoelen door ze aan te kleden.

3D printen tijdens de Dutch design week

Een absolute trend in designland is natuurlijk 3D printen. Er zijn een aantal tentoonstellingen en events aan geweid. Onder andere 3D-print bedrijf Shapeways presenteert zich tijdens de Dutch design week 2012. In het 3D Print Café van Zona Ventosa worden workshops gegeven en kan je je eigen plastic voorwerp laten omprinten tot bijvoorbeeld een sieraad. Afgelopen dinsdag werd er een 3D printing event georganiseerd door Jakajima bv.

3D print kopje shapeways
Een 3D geprint kopje van Shapeways.

Oudgedienden

Uiteraard ontbreken ook de toppers niet op de Dutch design week 2012. Piet Hein Eek staat met zijn fabriek, galerie en restaurant in het middelpunt van de belangstelling. Hij houdt ook een tentoonstelling met de stoelen die hij de afgelopen 20 jaar heeft gemaakt (zowel de goedgelukte als de mislukkelingen). Richard Hutten geeft lezingen over Gispen. Christien Meindertsma doet iets samen met Forbo floring. Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk pakken uit met hun nieuwe label Usuals.

 

Stoelen Piet Hein Eek
Heel veel gave stoelen van Piet Hein Eek te vinden in zijn fabriek.
Mal furniture Dutch design week 2012
Deze designklassiekers van Mal furniture zijn gemaakt van polyethyleen. Ze zijn bedoeld voor in de tuin.

 

Een video zegt meer dan 1000 woorden. Deze korte rondleiding door Eindhoven geeft je een nog beter idee wat je op de Dutch design week allemaal kan doen en hoe het in elkaar steekt.

Genoeg te zien dus tijdens de Dutch design week 2012. We hopen dat je door dit artikel een beter beeld hebt gekregen wat er tijdens de Dutch design week allemaal te beleven valt en waarom Eindhoven zich in ieder geval in deze week design capital of the world mag noemen. Wil je gaan kijken, dan moet je opschieten. De Dutch design week 2012 duurt tot a.s. zondag en aan een dag heb je eigenlijk niet genoeg.