Dutch design awards 2013

Winnaars Dutch design awards (DDA) 2012

Winnaars Dutch design awards 2012
Winnaars Dutch design awards 2012.

Afgelopen zondag zijn de Dutch design awards 2012 uitgereikt. Zoals altijd vond dit plaats tijdens de Dutch design week die afgelopen zaterdag van start is gegaan. Tijdens de awardshow vielen velen ontwerpers en bedrijven in de prijzen. De overall winnaar (de zogenaamde ‘Golden Eye’) ging dit jaar naar videokunstenaar Christian Borstlap met zijn video ‘Part of a Bigger Plan’. Hij maakte deze video voor modemerk Louis Vuitton. Andere winnaars van een Dutch design award waren onder andere de maskers van Bertjan Pot, Colour porcelain van Scholten & Baijings en de nieuwe huisstijl voor het centraal museum door Lesley Moore.

Onder de winnende video van Christian Bostlap.

Overige winnaars Dutch design award 2012

We hebben alle overige winnaars in de verschillende categorieën voor je op een rij gezet.

Bertjan Pot winnaar Dutch design award 2012
De maskers van Bertjan Pot winnaar Dutch design award 2012 in de categorie ‘vrije vormgeving’. Klik op het plaatje voor een vergroting.
Scholten en Baijings winnaars Dutch design award 2012 met hun Colour Porcelain.
Scholten en Baijings winnaars Dutch design award 2012 in de categorie ‘beste consumentenproduct’ met hun Colour Porcelain.
De prachtige geluiddempende wanden van Aleksandra Gaca hebben de Dutch design award 2012 in de categorie 'beste professioneel product' in de wacht gesleept.
De prachtige geluiddempende wanden van Aleksandra Gaca hebben de Dutch design award 2012 in de categorie ‘beste professioneel product’ in de wacht gesleept.

 

Winnaar van de Dutch design award 2012 in de categorie ‘beste digitale media’ is het gratis spelletje ‘Proun’ van Joost van Dongen. Proun is een heel mooi vormgegeven spel, omdat het moeilijk is de laten zien tonen we hieronder een korte Youtube video waarin het spel wordt gespeeld.

Een verwachte winnaar van de Dutch design awards 2012 waren de waterwoningen in Amsterdam IJburg van Architectenbureau Marlies Rohmer.
Een verwachte winnaar van de Dutch design awards 2012 waren de waterwoningen in Amsterdam IJburg van Architectenbureau Marlies Rohmer.
Winnaar Dutch design award 2012
Winnaar Dutch design award 2012 ‘beste interieur’ het Drentsmuseum door Erick van Egeraat.
Winnaar Dutch design award 2012 centraal museum
Winnaar Dutch design award 2012 ‘beste grafisch ontwerp’ is de nieuwe huisstijl van het Centraalmuseum in Utrecht geworden. De nieuwe huisstijl is ontwikkeld door Lesley Moore.
Winnaar Dutch design award 2012 young designer award
(mode)ontwerper Borre Akkersdijk wint de Young designer award 2012.
Exchange hotel dutch design award
Het Exchange hotel in Amsterdam won de prijs voor ‘beste opdrachtgever’.
Gerard Unger Dutch design award
Grafisch ontwerper en typograaf Gerard Unger won de BNO Piet Zwart Prijs / Lifetime Achievement Award.

Conclusie Dutch design awards 2012

Overall kunnen we wel stellen dat in 2012 de verwachte winnaars ook in de prijzen zijn gevallen. Christian Borstlap won in 2010 ook al een Dutch design award met een filmpje voor Kinderpostzegels. Bertjan Pot viel eerder in de prijzen zijn Slim table. Scholten en Baijings wonnen in 2010 een Dutch design award met hun Paper Table. Ook de waterwoningen van Marlies Rohmer vielen al veelvuldig in de prijzen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen terechte winnaars zijn. De winnaar van ‘beste professionele product’ Aleksandra Gaca moest het bijvoorbeeld opnemen tegen een mini onderzeeër en een oogscanner. Natuurlijk valt dit onder vormgeving, maar Aleksandra Gaca was wat ons betreft de enige die echt op de Dutch design awards thuishoort.
Tot zover alle winnaars van de Dutch design awards 2012. De komende tijd zullen we nog enkele winnaars extra aandacht geven, dus houd Nederlandsdesign.com in de gaten!