Betonbank Marcel van Heeswijk

Betonbank van Marcel van Heeswijk

Beton is een geweldig materiaal. Het is goedkoop, oersterk en heeft een uniek karakter. De Eindhovense ontwerper Marcel van Heeswijk besloot de uitdaging aan te gaan, en er een bank van te maken. Het kostte hem twee jaar ontwikkeltijd, maar dan heb je ook wat. De Betonbank is een comfortabele bank met zijpanelen van beton. De panelen vormen de dragende constructie die de zitting, rug en armliggers met elkaar verbindt.

Gieten als productiemethode stond als primaire wens bovenaan. De keuze viel op beton: materiaal dat voldoet aan alle constructieve eisen. Beton heeft bovendien een robuuste, industriële uitstraling – passend bij een meubel dat lang mee moet gaan. De mallen waarin de panelen worden gegoten, zijn met de hand vervaardigd.
Marcel van Heeswijk ontwierp eerst de optimale zitting. De vorm van de zijpanelen vloeide daaruit voort. Ergonomie was leidend bij het ontwerpproces. Om de stoffering goed te laten aansluiten op de zijpanelen zijn de binnenste randen (flensdelen) dunner dan de buitenste. Aan de buitenkant is het niet te zien, maar de panelen zijn niet symmetrisch. Het resultaat is een naadloos samenspel tussen stoffering en zijpaneel.De Betonbank is bestemd voor binnen. Hij is verkrijgbaar als bank en fauteuil, in iedere gewenste breedte. Het meubel is makkelijk te demonteren voor transport. Onder de poten zit een slijtvaste rubberlaag om de vloer te beschermen.

In 2013 presenteerde Marcel van Heeswijk de Betonbank voor het eerst, tijdens de Dutch Design Week in het Klokgebouw in zijn woon- en werkplaats Eindhoven.

De grootste technische uitdaging bij het ontwikkelen van de Betonbank was het vinden van het juiste betonmengsel: de slanke vorm van de mal maakt het onmogelijk staalwapening toe te passen, zoals gewoonlijk gebeurt bij beton. Na veelvuldig experimenteren vond Marcel van Heeswijk het juist betonmengsel. Omdat beton altijd anders uithardt, is iedere Betonbank een uniek object.

Klik hier voor meer informatie over de Betonbank in onze Dutch design database.

Dit ontwerp is recent aan de Dutch design database toegevoegd. Klik hier om ook een meubel te plaatsen. Misschien wordt jouw inzending binnenkort ook uitgelicht op het blog van Nederlandsdesign.com.

Betonbank

2 reacties op “Betonbank van Marcel van Heeswijk”

  1. steigerhout meubelen

    ziet er mooi uit alleen lijkt me echt niet normaal zwaar

Reacties zijn uitgeschakeld.