Dutch design awards 2013

Genomineerden Dutch design awards (DDA) 2012 bekendgemaakt

Dutch design awards 2012
Dutch design awards 2012 – Onder de genomineerden zitten ook deze maskers van Bertjan Pot.

De genomineerden voor de Dutch design awards 2012 zijn bekend gemaakt. Uit ruim 650 inzendingen zijn 27 ontwerpen genomineerd die doorgaan naar de finale. De awards zijn verdeeld in drie hoofdcategorieën namelijk Communicatie, Product en Ruimtelijk. Iedere hoofdcategorie is weer verdeeld in meerdere subcategorieën. Per subcategorie wordt één Dutch design award uitgereikt. Naast de drie hoofdcategrieën is er nog een vierde categorie ‘vrije vormgeving’ waarvoor vijf inzenders zijn genomineerd (hier is de concurrentie dus wat heftiger). Uiteindelijk wordt er ook een overall winnaar gekozen, de ‘Golden eye’.

Nu moet je niet denken dat er alleen maar geweldige lampen, stoelen en tafels worden genomineerd voor een Dutch design award. Ook minder sexy, maar wel heel innovatieve ontwerpen maken kans. Wie wint dit jaar een Dutch design award? Gaat de prijs naar een paar innovatieve steunzolen (PSB Shoe Insoles) of toch naar de geinige filmpjes van Lucky TV?

Genomineerden Dutch design awards 2012: categorie Product

De categorie product gaat uiteraard onze aandacht naar uit. Dit zijn vaak de meest tastbare ontwerpen en staan het dichtst bij Nederlandsdesign.com. Er zijn twee subcategorieën namelijk beste consumentenproduct en beste professioneel product.

Beste consumentenproduct

 • Hybrid – een gasvezelmodem ontworpen door Pepper Design
 • PSB Shoe Insoles – inlegzolen van natuurlijke materialen. Ontwerpen door R&D Studio NEA International
 • Colour porcelain – gekleurd porseleinen serviesgoed ontworpen door Scholten & Baijings
Scholten en Baijings zijn genomineerd voor een Dutch design award 2012 met hun Colour Porcelain.
Scholten en Baijings zijn genomineerd voor een Dutch design award 2012 met hun Colour Porcelain.

 

Beste professioneel product

 • C-explores – een onderzeebootje ontworpen door U-Boat Worx
 • i-Optics Easy Scan – een kleine oogscanner voor een opticien ontworpen door Spark design & innovation
 • Casalis Architextiles – geluiddempend textiel voor aan de muur ontwerpen door Aleksandra Gaca Textile Design

Als designliefhebbers vinden wij eigenlijk alleen de geluiddempende textiele wand van Aleksandra Gaca echt heel leuk.

Aleksandra Gaca Dutch design award 2012
Aleksandra Gaca haar geluiddempende wanden zijn genomineerd voor een Dutch design award 2012 in de categorie beste professioneel product.

Genomineerden Dutch design awards 2012: categorie Ruimtelijk

In de categorie ruimtelijk (oftewel architectuur) wordt onderscheid gemaakt tussen de catorieën beste interieur en beste exterieur.

Genomineerden beste interieur

 • Nieuwbouw van het Drents museum, ontwerpen door Erick van Egeraat
 • Het project Hotel The Exchange, Stock en Options! van studio Ina Matt
 • Stills flagshipstore – De inrichting van de winkel van kledingmerk Stills door Doepel Strijkers

Stills flagship store Dutch design award 2012
De Stills flagship store is genomineerd voor een Dutch design award 2012 in de categorie beste interieur.

Genomineerden Dutch design awards beste exterieur

Voor de beste buitenkanten van gebouwen zijn de volgende drie ontwerpen genomineerd:

 • Noorderparkbar – een koffiebar in het Noorderpark in Amsterdam. De koffiebar is geheel gemaakt van spullen die de makers op Marktplaats kochten. Ontworpen door Bureau SLA en Overtreders W.
 • Waterwoningen Ijburg – een woonwijk gemaakt op een steigereiland in het IJ bij Amsterdam ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer.
 • Duurzame renovatie hoofdkantoor DHV – Architectenbureau DHV herontwikkelde haar eigen hoofdkantoor opnieuw volgens de filosofie van People, Profit, Planet en ontvangt en een nominatie voor de Dutch design awards voor.
Noorderparkbar Dutch design award
Het ontwerp van de Noorderparkbar is genomineerd voor een Dutch design award 2012.

 

Genomineerden Dutch design awards 2012: categorie vrije vormgeving

Een van de interessantse categorieën bij de Dutch design awards is altijd de categorie vrije vormgeving. In deze categorie maar liefst vijf genomineerden, we sommen ze voor je op:

 • Transparent camouflage voor Wikileaks – jawel, de nieuwe huisstijl voor deze internetactivisten is genomineerd voor een Dutch design award 2012. De nieuwe ‘grafische identiteit’ is ontworpen door Metahaven Studio.
 • Alchemy A/W 2012-13 – Innovatief breigoed van ontwerpster Conny Groenewegen.
 • Success and Uncertainty / Back up – Posters over de revolutie in Egypte gemaakt door Sandra Kassenaar en Bart de Baets terwijl ze de revolutie van dichtbij meemaakten door hun verblijf in Caïro.
 • CMYK lamp – Gelukkig is er ook een lamp genomineerd voor de Dutch design awards 2012. Het is een lamp die een heel apart licht geeft doordat de lichtboom wordt gecheiden door ijzer… het ontwerp is van Dennis Parren.
 • Masks – Een serie handgemaakte maskers van Bertjan Pot.

 

CMYK lamp Dennis Parren
CMYK lamp van Dennis Parren.

 

Genomineerden Dutch design awards 2012: categorie Communicatie

De laatste categorie is de categorie ‘communicatie’ met de subcategorieën ‘Best motion design’, ‘Beste ontwerp digitale media’ en ‘Beste grafisch ontwerp’.

Genomineerden beste motion design

Best motion design oftewel de beste filmpjes. De volgende drie ontwerpen zijn genomineerd:

 • Louis Vuitton I van Part of a bigger plan – dit korte filmpje laat de geschiedenis van dit beroemde modemerk zien en is onderdeel van een tentoonstelling over Louis Vuitton in het Louvre in Parijs.
 • Lucky TV – deze grappige filmpjes ken je vast. Ze vormen het grappige einde van iedere aflevering van de Wereld draait door. Ze worden gemaakt door Sander van de Pavert.
 • Shades of Kenzo van Lernert en Sander Een filmpje voor de introductie van de eerste mannenlijn van modemerk Kenzo.

Genomineerden Beste ontwerp digitale media

 • Mendo – Mendo is een geweldige website waar je boeken over kunst, design en mode kan kopen. De website is ontworpen door Perceptor.
 • Deleted city – Iets van een kaart waarmee de website Geocities mee in kaart is gebracht ???? – Door Richard Vijgen.
 • Proun – een racespelletje ontworpen door Joost van Dongen.

 

Categorie beste grafisch ontwerp

In de categorie beste grafisch ontwerp ineens vier genomineerden. Wie maken er kans op een Dutch design award in deze categorie?

 • Infografic tegen bezuinigingen op cultuur – Een leuke pakkende infografic gemaakt door Mediamatic.
 • Visuele identiteit Centraal museum – De nieuwe huisstijl van het Centraal museum in Utrecht ontworpen door Lesley Moore.
 • Dries van Noten Mannencollectie 2012 / 2013 – De prints van deze ontwerper zijn genomineerd voor een Dutch design award 2012. De ontwerpen zijn gemaakt door Gijs Frieling, Job Wouters en verschillende assistenten.
 • PolyArc is een interactieve installatie die gepresenteerd werd op het International Poster and Graphic Design Festival in Chaumont – Het is ontwikkeld door Studio Lust.
Infografic Mediamatic
De infografic van Mediamatic tegen de bezuinigingen op cultuur.

Conclusie

Een lange opsomming van ontwerpen. Vaak zijn de ontwerpen erg moeilijk te vergelijken. Het was een flinke puzzeltocht om achter het idee van alle ontwerpen te komen. De communicatie van de Dutch design awards blinkt wat dat betreft niet uit, dus ik hoop dat deze post ook voor jou wat duidelijkheid heeft geboden wat de Dutch design awards 2012 allemaal te bieden heeft.

Van de ontwerpers die wij regelmatig op deze site bespreken zijn dit jaar alleen Bertjan Pot en Scholten & Baijings genomineerd. Persoonlijk vind ik het jammer dat er maar één meubelstuk is genomineerd. Ik had gehoopt een paar jonge talentvolle meubelontwerpers te gaan ontdekken, maar daarvoor is de Dutch design awards misschien toch iets te breed van opzet geworden.

Als je alle genomineerden wil bewonderen, dan kan dat tijdens de Dutch design week 2012 die dit jaar van 20 tot en met 28 oktober in en rond Eindhoven wordt gehouden. Op 1 oktober, dus tijdens de Dutch design week worden ook de winnaars bekend gemaakt. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte!