VanDen Collection

VanDen Collection: Prachtig handgemaakt Dutch design

Hoewel wij bij Nederlandsdesign.com altijd met Dutch design bezig zijn, komen we soms nog nieuwe ontwerpers tegen waarvan we ons afvragen waarom we ze niet eerder hebben opgemerkt. Ik had het vanochtend met designlabel VanDen Collection en besloot er direct een artikel aan te wijden.

VanDen Collection is het label van de jonge Nederlandse ontwerper Jesse Nelson van den Broek. Ze maken prachtige handgemaakte meubels, meestal met een basis van hout en metaal. Het vakmanschap en liefde voor het maken van meubels spat er gewoon van af. Deze jongens weten hoe ze mooie meubels moeten maken. De ontwerpen zijn simpel, maar subtiel zonder opsmuk. Het doet eerder aan Skandinavisch, dan aan Dutch design denken.

VanDen Collection maakt ook prachtige unieke ontwerpen. Volgens mij vinden ze af en toe een stuk uniek materiaal, waar ze gewoon een meubel van moeten maken.

Wat wij heel sterk vinden is dat ze van ieder meubel precies laten zien hoe het gemaakt wordt. Zo zie je bijvoorbeeld dat het frame van stoel ‘Utopia’ helemaal met de hand van staal wordt gemaakt. Dit geeft vertrouwen, deze eyecatcher is niet alleen mooi, hij zal ook 30 jaar meegaan.

Tafel ‘Maud’ is volgens mij exact wat heel veel mensen willen hebben. Het is een combinatie van prachtig materiaal, namelijk een massief houten blad en robuust stalen frame, maar het ontwerp is subtiel, waardoor VanDen zich onderscheid van de gewone ‘tafelboeren’. De bijpassende stoelen doen sterk denken aan de Berlage stoel van Richard Hutten, maar ook hier is het materiaalgebruik en vakmanschap waarmee de stoel is gemaakt superieur.

Bekijk hieronder enkele ontwerpen van de VanDen Collection. Meer informatie vind je uiteraard op hun website.

Maud tafel VanDen Collection
Prachtige ‘Maud’ tafel van VanDen Collection met bijpassende stoelen.
Bron houten stoel VanDen Furniture
‘Bron’ is een geweldige handgemaakte houten stoel van VanDen Collection.
Jacques Cousteau kast VanDen Collection
Jacques Cousteau kast. Kijk ook weer naar prachtige ronde afwerking van de hoeken van deze kast.
Utopa stoel VanDen Collection Jesse Nelson
Eyecatcher ‘Utopa’ is de grootste loveseat die ik ooit gezien heb.
Noah kruk VanDen furniture
Mooi houten krukjes van VanDen furniture.