La Fence hekwerk Demakersvan

Dutch design hekken

Een aparte stroming binnen Dutch design zijn hekwerken. Er is eigenlijk geen bekende Nederlandse ontwerper die alleen maar hekken maakt, maar als bijproduct van een project of in opdracht zijn er vrij veel hekken van bekende Dutch designers te vinden. Bij Dutch design is het idee achter het ontwerp uiteraard belangrijk. Hekken staan vaak voor iets negatiefs, het hek staat er om iets te beschermen of om ervoor te zorgen dat je er niet in of uit kan. De ontwerpen hieronder proberen dit negatieve te verminderen, of juist te benadrukken. Bekijk hier een aantal geweldige voorbeelden van hekken die gemaakt zijn door bekende Nederlandse ontwerpers.

 

Le fence design hek van demakersvan
Het sierlijke hekwerk van Demakersvan maakt het minder vervelend om tegengehouden te worden. Demakersvan maakte dit 1200 meter industriële hekwerk voor het Bijlmer Sportpark.

Le Fence van Demakersvan is inmiddels op verschillende plekken en in verschillende vormen uitgevoerd. Zoals hieronder als trapleuning, maar ook als leuning voor een balkon. Ook Museum Boijmans van Beuningen bezit een stukje Le Fence.

Trapleuning demakersvan
Le Fence als trapleuning.

Tejo Remy en René Velthuizen hebben ook een keer een hek ontworpen. Het Ontmoetingshek staat in Dordrecht. Het Ontmoetingshek geeft het hek naast de functie van een afscheiding ook een sociaal karakter.

Ontmoetingshek van Tejo Remy en René Veenhuizen
Ontmoetingshek van Tejo Remy en René Veenhuizen
Het Ontmoetingshek geeft het hek een sociaal karakter.
Het Ontmoetingshek geeft het hek een sociaal karakter.

Een hek dat veel aandacht heeft gekregen is onderstaand hek van Ruud-Jan Kokke. Hij ontwierp het hek voor een sportpark in Amsterdam Zuid. De hele wijk is Amsterdamse school. Het nieuwe hek is modern, maar past toch naadloos bij de klassiek omgeving waar hij in staat.

Ruud Jan Kokke hek in Amsterdam
Ruud-Jan Kokke hek in Amsterdam.

Een hek dat juist het vervelende karakter van een hekwerk benadrukt is onderstaand Prikkeldraad hek van Studio Job. Door het uitvergrote prikkeldraad en de brede kolommen heeft dit hek iets hards. Het is bekend dat Studio Job vaak verwijzingen naar concentratiekampen maakt. Bij dit hek staat het niet expliciet, maar op een of andere manier moet je er toch direct aan denken.

Studio Job hek
Het ‘prikkeldraad hek’ van Studio Job uit 2011. Het hekwerk dient als ingang van het Studio Job huis in Bergeyk.

Als designliefhebber zal je de discussie vorig jaar over een ander hek van Studio Job niet hebben gemist. Studio Job kreeg heel veel negatieve publiciteit door het ontwerp van een hek voor een huis in Zandvoort dat was geïnspireerd op het hek van concentratiekamp Buchenwald. Bij dit hek ging Studio Job nog wat verder dan bovenstaand. Het hek is er uiteindelijk ook niet gekomen.

.

Hek Studio Job
Ontwerp van Buchenwaldhek van Studio Job. Het werk is uiteindelijk niet uitgevoerd.

Heb jij nog een andere voorbeeld van een hek dat hier absoluut bij moet, geef dan je reactie!

3 reacties op “Dutch design hekken”

 1. Arjan Sanderse

  Beste meneer/mevrouw,

  Mijn naam is Arjan Sanderse. Ik zit in de het tweede jaar van de opleiding bouwkunde op het Zadkine. Ik heb een opdracht gekregen om een pand te renoveren. Ik wil voor de trappen een bijzonder trapleuning hebben. Nu kwam ik op de Le Fence hekwerken, maar dan voor een trap. Nu vroeg ik mij dus af waar ik deze zou kunnen bestellen.

  mvg,

  Arjan Sanderse

  1. hallo goedendag
   ik zie nu pas deze web site!
   Mijn naam is Mattia Fois en ik ben de oprichter van IjzerEvolutie ( web site nog niet klaar)
   ik ben bijna 5 jaar in Nederland en net 4 maanden bezig om onze kunst hier in Nederland te brengen
   wij hebben 20 jaar ervaring in het maken artistiche hekken, balustrade voor balkon, trappen, en gewoon interieur inrichting!
   In 20 jaar wij hebben nooit iets hetzelfde gemaakt, het maken van uniek creatie is onze passie.
   u kunt onze kunst in onze Italiaanse web site kijken, de web site is ook in Engels beskikbaar
   ik hoor graag van u als u kunt interesse hebben in onze uniek producten
   groeten
   IjzerEvolutie di Giorgia Mattia
   0611770522

Reacties zijn uitgeschakeld.