Dutch design documentaire

Dutchness, de Dutch design documentaire

Ik kwam deze documentaire tegen op YouTube, en ik wilde hem jullie niet onthouden. Dutchness is een documentaire over Dutch design gemaakt door regisseur Mike Kruk van de Simon Fraser University in Vancouver.

Hoewel de documentaire alweer uit 2011 stamt, is hij nog erg actueel en zeker het bekijken waard. Ik vind het altijd leuk om de makers van de meubels waar we al zoveel over geschreven hebben eens zelf aan het woord te horen. Je leert er altijd weer wat bij. Een groot aantal bekende Nederlandse ontwerpers vertellen wat zij verstaan onder Dutch design en wat Dutch design volgens hen uniek maakt.

In de documentaire komen de volgende ontwerpers aan het woord: Gijs Bakker (Droog), Dick van Hoff (Weltevree), Bertjan Pot, Petra Blaisse (Inside out), Demakersvan, Bas van Beek (o.a. Pols Potten), Remco van de Craats, Walter Amerika en Richard Hutten. Jan Tichelaar legt uit waarom Koninklijke Tiggelaar met moderne ontwerpers ging werken.

Van kijken naar design worden wij altijd blij. Hoewel Nederlanders die iets uitleggen in het Engels niet altijd een pretje is, heb je aan het einde van de documentaire toch zin om er meer over te lezen, te gaan kopen (je bent gewaarschuwd) of zoals in mijn geval er over te schrijven.

Veel kijkplezier!