Happy cloud (meetingpoint HSL stations) – John Körmeling | Dutch design vd week


Happy cloud is een wolk van ledlampen die binnenkort als meetingpoint op de Nederlandse HSL stations zal gaan dienen. De kroonluchter is zeven meter lang en vijf meter breed. 150 duizend ledlampen laten een wolk van licht zien. Hiermee vormt Happy cloud niet alleen een mooi, maar zeker ook niet te missen meetingpoint. Happy cloud zal een gezichtsbepalende onderdeel van de grote stations van Nederland gaan vormen. Hij komt op zes HSL stations te hangen, te weten Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Utrecht en Breda.

John Körmeling is onder andere bekend als de maker van het zeer succesvolle Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010. Met dit ontwerp was Körmeling ook de grote winnaar van de Dutch design awards van dat jaar. Mijn verwachting is dat we nog veel van Happy cloud gaan horen. Bij zowel de heropening van de centrale stations van Rotterdam en Amsterdam zal dit ontwerp vol in de schijnwerpers komen te staan. Ik weet nog niet hoe het licht af te stellen is, maar als het altijd zo overheersend is als in bovenstaand filmpje verwacht ik ook dat er nog wel wat kritiek zal komen.

In 2005 won John Körmeling al de ontwerpwedstrijd om de meetingpoints voor de HSL te mogen maken, maar dan met een ander ontwerp. Uiteindelijk bleek het ontwerp toch niet zo praktisch in de drukke stations, waarna de opdrachtgevers John Körmeling hebben gevraagd een nieuw ontwerp te maken. Happy cloud is totaal anders dan het originele ontwerp.

Omdat dit ontwerp zo vers van de pers is zijn er nog geen foto’s van Happy cloud online te vinden. Voorlopig zullen we het met bovenstaand Youtube filmpje moeten doen. Voordeel van het filmpje is wel dat je de wolk van licht goed kan zien.

Originele ontwerp meetingpoint hsl
Originele ontwerp van John Körmeling zijn meetingpoint. Niet erg praktisch in een druk HSL station.
Bron: Voor dit artikel heb ik inspiratie opgedaan bij een artikel in de Volkskrant van 21 juli 2012.