Dutch design database

Database home     Laatste inzendingen    Meubel toevoegen     Hoe werkt de database?    Zoeken

Sort By: Naam van het meubelJaarDate posted
Worker Chair
Worker Chair
2008
Hella Jongerius ontwierp de Worker Chair in 2008 voor het Zwiterse designmerk Vitra. De Worker Chair is verkrijgbaar in het rood, wit en bruin. Hij is ook verkrijgbaar als tweezitter.
In 2008 leverde dit ontwerp Hella Jongerius een nominatie op voor een Dutch design award. Helaas heeft ze hem toen niet gewonnen.
http://www.jongeriuslab.com/
Stof, hout
Carbon chair
Carbon chair
2004
De Carbon Chair ontwikkelde Bertjan Pot samen met Marcel Wanders. De techniek waarmee de Carbon Chair wordt gemaakt lijkt erg op die hoe Marcel Wanders in 1997 zijn beroemde Knotted Chair maakte. De Carbon Chair wordt gemaakt van Carbon vezels. Carbon is ultra licht en heel sterk (er worden ook racefietsen van gemaakt). Vervolgens worden de slappe Carbondraden in een epoxy bad gehangen. De epoxy zorgt ervoor dat de stoel star wordt. Doordat de stoel van Carbon is gemaakt is hij dus ultra licht. Dit is wat de stoel extra bijzonder maakt. Als je hem optilt geloof je haast niet dat hij zo licht kan zijn.
Bertjan Pot gebruikte dezelfde techniek in 1999 bij zijn beroemde 'Random light' lamp.
700 euro
Carbon, epoxy
MOOOI
Website MOOOI.
Tiebreak stoel
Tiebreak stoel
2012
Stoel Tiebreak van Bertjan Pot bewijst weer dat niet alleen de vorm, maar vooral het idee achter een ontwerp bepalend is voor haar succes. Stoel Tiebreak is namelijk gemaakt van een tennisnet. Een tennisnet is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor stoel Tiebreak zowel binnen als buiten te gebruiken is. Een tennisnet is lekker zacht, dus deze stoel zit ook nog eens lekker. De Tiebreak stoel van Bertjan Pot wordt gemaakt en verkocht door het Duitse designmerk Richard Lampert. Dit leuke idee van Bertjan Pot schopte het al eerder tot Dutch design van de week op Nederlandsdesign.com.
Tennisnet, metaal
Sauspan
Sauspan
2009
Aldo Bakker staat bekend om zijn verfijnde, maar niet altijd even praktische ontwerpen. De vorm is belangrijker dan het gebruikersgemak. Aldo Bakker heeft wel het geluk dat de vorm van zijn ontwerpen vaak bijzonder fraai is. Een van zijn beste ontwerpen vinden wij de sauspan die hij maakte voor het merk Thomas Eyck. De sauspan maakt onderdeel uit van de copper collection die Aldo Bakker in 2009 ontwierp. De sauspan is gemaakt van koper, en door de vorm van het handvat kan de saus aan de linkerkant via het handvat uitgeschonken worden. Een geweldig mooi, strak ontwerp, less is more bij Aldo Bakker.
Koper
Jug takes care of cup
Jug takes care of cup
2011
Jug takes care of cup zijn waterkaraffen van keramiek. Aldo Bakker ontving een nominatie voor de Dutch design awards voor dit ontwerp.
325 euro per set (Jug + Cup)
Perselein
Frans Ottink & Particles Gallery (distributie)
Erik and Petra Hesmerg
Flax Poef
Flax Poef
2009
De Flax poef maakt onderdeel uit van de Flax collectie van Christien Meindertsma. Meindertsma besluit het vroeger zeer populaire vlas opnieuw te gebruiken. Ze plant zelf een veld vlas in de Flevopolder, en ontwikkelde er een geweldige collectie van.
De poef bestaat uit maar liefst 140 meter touw.
1840 euro
Vlas
Thomas Eyck
Empty  chair
Empty chair
2011
Maarten Baas ontwierp de Empty chair in 2011 voor Amnesty International. De Empty chair (lege stoel), staat symbool voor de lege stoel van Liu Xiaobo bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in 2010 in Oslo. De Chinese dissident kon zijn prijs niet zelf ophalen omdat hij een celstraf van 11 jaar uitzit. De Empty chair is 5 meter hoog. Het is natuurlijk niet alleen een lege stoel, maar ook een symbolische trap naar de hemel. Maarten Baas en Amnesty hebben met de Empty chair bereikt wat ze wilden, namelijk extra aandacht voor de mensenrechten in China. Het ontwerp van de Empty chair is natuurlijk geweldig, maar dat kan je wel aan Maarten Baas overlaten. Ik denk dat Baas dezelfde techniek heeft gebruik als dat hij ook op zijn Clay furniture heeft toegepast, maar dat heb ik verder nergens kunnen terugvinden. Het is eigenlijk geen design meubel, maar een kunstwerk.
De Empty chair is ook als speld uitgebracht. De speld is onder andere geschonken aan enkele Nederlandse schrijvers die vlak na de uitreiking van de Nobelprijs deelnamen aan een boekenbeurs in Beijing. Hij veroorzaakte veel ophef doordat schrijvers het weigerden te dragen of zelfs zouden hebben weggegooid (Herman Koch).
Metaal, klei
The Bone Chair
The Bone Chair
2006
De Bone chair is een revolutionaire designstoel ontworpen door Joris Laarman. De Bone chair is ontwikkeld met behulp van software uit de autobranche. De stoel is niet ontworpen, maar door de software gevormd. Hij is extra dik op punten waar de stoel stevig moet zijn en smaller op punten waar minder kracht op komt te staan. Het toeval wil dat de vorm van de stoel veel weg heeft van een bot. Een bot is evolutionair eigenlijk op dezelfde manier gevormd.
De Bone chair was direct een designklassieker. Joris Laarman heeft er slecht twaalf van gemaakt.
http://www.jorislaarman.com
Aluminium
Klassieke kast in sloophout
Klassieke kast in sloophout
1992
De Klassieke kast in sloophout is denken wij een van de meest klassieke ontwerpen van Piet Hein Eek. Het zijn de sloophouten kasten waar Eek vanaf het begin van de jaren negentig wereldberoemd mee is geworden. Deze kast is onnoemelijk vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard.
De kasten worden met de hand vervaardigd in Piet Hein Eek zijn eigen fabriek in Eindhoven. Je kunt langsgaan bij zijn fabriek en daar meubels kopen. Je kunt er zelfs terecht om een hapje te eten.
3706,00
http://www.pietheineek.nl/
Sloophout
Website Piet Hein Eek
Kokon furniture Double chair
Kokon furniture Double chair
1999
De Double chair komt uit de Kokon furniture serie. Deze serie van twaalf unieke meubels is in 1999 ontwikkeld door Jurgen Bey. Het zijn oude stoelen en tafels, die, door ze te omspannen met flexibel kunststof, een tweede leven worden gegund. Zoals de naam al zegt bevat de double chair twee oude eetkamerstoelen. Aan elkaar, en verpakt in flexibel PVC vormt het een uniek designmeubel. Een van de bekendste ontwerpen van een Nederlandse ontwerper van de afgelopen twintig jaar.
Jurgen Bey ontwikkelde zijn Kokon furniture tijdens het Dry tech project van Droog. Het Dry tech project is enkele keren herhaald en hier zijn meerdere iconische ontwerpen uit voortgekomen.
19.900 euro
PVC, hout
Droog
Website Droog