Land Rover Studio Job

Design op PAN Amsterdam 2013

PAN Amsterdam is de kunst, antiek en designbeurs die ieder jaar in de Amsterdamse RAI wordt gehouden. Je kunt PAN Amsterdam zien als het kleine broertje van de TEFAF in Maastricht. Van 24 november tot en met 1 december werd de editie van 2013 gehouden. Nederlandsdesign.com heeft een kijkje genomen.

Tussen de vele schilderijen was ook wat design te bewonderen. Een van de leukste dingen aan dit soort beurzen is dat er meestal prijzen bij de artikelen staan. Toch interessant om te weten wat een origineel vintage designmeubel uit de jaren ’60 nu kost.  Hieronder tonen we het interessantste design en indien aanwezig de prijs.

Veel kijkplezier!

Studio Job Land Rover
Bij de ingang stond direct de Land Rover van Studio Job, die volgens mij speciaal voor de PAN is ontworpen.
GJ Chair Grete Jalk
Een origineel gesigneerd exemplaar van de GJ Chair van Grete Jalk uit 1963 is te koop voor 17.500 euro.
Hella Jongerius Kasese Chair
Deze Kasese Chair uit 1999 van Hella Jongerius moet 35.000 euro opbrengen.
Scandinavisch designstoel
Deze geweldige Scandinavisch designstoel was inmiddels verkocht (prijs werd niet meer getoond).
Iris van Herpen PAN
De 3D geprinte ontwerpen van Iris van Herpen worden tegenwoordig als kunst verkocht. Deze creatie was eerder te zien in het Groningermuseum en wordt nu verkocht door Gallery Pien Rademakers. Prijs is op aanvraag (!).
Jorgen Hovelskoy Harpchair en Rispal Floorlamp
Een van de mooiste ontwerpen die dit jaar op PAN Amsterdam te zien was vond ik deze Harp chair van Jorgen Hovelskov uit 1968. Hij kost 5000 euro. De “praying mantis” floorlamp van J. Rispal uit 1950 past er uitstekend bij. Hij kost 4000 euro.
Kandelaar Paul de Vries
Prachtige zilveren kandelaar van Paul de Vries uit 2012. Het leuke is dat hij uit twee delen bestaat. Het middelste deel kun je er uit tillen, waardoor je twee kandelaars hebt. De kandelaar kost 9000 euro en wordt verkocht door Zilvergalerie de Watertoren uit Schoonhoven.
Rood-blauwe stoel Rietveld
Jaren ’60 uitvoering van de Rood-blauwe stoel van Rietveld. Hij wordt verkocht door (de overigens verschrikkelijk arrogante medewerkers van) galerie Vivid uit Rotterdam. Prijs is op aanvraag, hebben we maar niet gedaan…
Studio Job Klok
Deze klok van Studio Job is in opdracht van Gallery Pien Rademakers vervaardigd voor deze editie van PAN Amsterdam. Volgens de medewerker van de galerie werd er gevraagd om een raket, en kregen ze er een klok bij. Het eerste exemplaar is reeds voor 30.000 euro verkocht. Er zijn er nog 4 te koop. Per editie worden ze 5000 euro duurder. De raket is gemaakt van emaille. De klok van brons, de rook van de raket glimt zo mooi omdat hij is verguld.
Deze prachtige metalen bank van (Piet) Warffemius is tijdens PAN Amsterdam te koop voor 12.500 Euro
Deze prachtige metalen bank van (Piet) Warffemius is tijdens PAN Amsterdam te koop voor 12.500 Euro.
Wouter van Balen kandelaar - Kaarsen en bloemen boom
Prachtige zilveren kandelaar van Wouter van Balen genaamd ‘Kaarsen en bloemen boom’. De kandelaar is uiteraard van zilver er bestaat uit vier delen.

Conclusie PAN Amsterdam 2013

Net als vorig jaar was design absoluut ondervertegenwoordigd. Als je een echt vintage designmeubel wilt kopen, dan kun je op PAN Amsterdam slagen, maar je moet wel mazzel hebben dat hetgeen dat je zoekt er bij zit. Dat is natuurlijk altijd zo met kunst, maar het aanbod is gewoon vrij mager. Schilderijen, Delfts Blauw, beeldhouwwerken zijn in veel grotere getale aanwezig dan design. Als je net als wij een vrijkaartje hebt gekregen is het leuk om even een uurtje over heen te lopen.