Dutch design week 2013

Dutch design week 2013

Dutch design week 2013Gisteren (zaterdag 19 oktober) is de Dutch design week 2013 van start gegaan. Zoals ieder jaar staat Eindhoven een week lang helemaal in het teken van design. Wat valt er dit jaar allemaal te zien?

Nederlandsdesign.com neemt je mee op een rondje Dutch design week!

Dit jaar zijn we gestart bij station Eindhoven centraal. Vandaar zijn we linksaf richting het industrieterrein dat enkele honderden meters verderop ligt gelopen. Hier verwelkomen rode ballonnen je al. In de verschillende bedrijfspanden zijn enkele tientallen designmerken vertegenwoordigd. Bekijk hier enkele hoogtepunten die we daar hebben gespot.

 

Studio Re-creation
Geweldige kroonluchter gemaakt van wasmachinetrommels van Studio Re-creation.

 

Frederike Top
Subtiele lamp van Frederike Top. Te zien op het industrieterrein naast het Centraal station Eindhoven.

 

Haute bamboo Bo Reudler
Haute bamboo series van Bo Reudler. Te zien op de Dutch design week 2013.
alex de witte big bubble lampen
Alex de Witte zijn Big bubble lampen worden verkocht  op de Dutch design week 2013 door Workshop of wonders uit Utrecht.

 

Na een halfuurtje rondgelopen te hebben op het industrieterrein naast Centraal station Eindhoven zijn we teruggelopen. Na het station zijn we linksaf geslagen richting de Graduation show van de design academy. Onderweg kwamen we langs de tentoonstelling van Vlisco. Dit stoffenmerk uit Helmond is in Afrika wereldberoemd. Er stond een geweldig artikel over Vlisco in Volkskrant Magazine dit weekeind. De tentoonstelling is erg leuk om even langs te wippen.

Na Vlisco hebben we de Graduation show bekeken. Later van de week zullen we hier nog een verslag over publiceren.

Na de Graduation show zijn we doorgelopen naar Eat Drink Design, waar je een heerlijk hapje kunt eten. Bekende ontwerpers spreken hier dan ook graag af. Hier verkoopt Thomas Eyck vazen uit de derde serie van Misfits van Hella Jongerius. Het ruikt er naar brandend haardhout door de haarden van Studio Weltevree.

Misfits Hella Jongerius
Misfit vazen van Hella Jongerius worden verkocht door Thomas Eyck bij Eat Drink Design.

Na even bijgekomen te zijn vervolgde we onze weg richting het Klokgebouw. Een stevige wandeling van een kilometer of twee. Volgend jaar pak ik echt de bus 🙂

Bij het klokgebouw vind je ook de tentoonstelling met alle finalisten voor de Dutch design awards die die avond werden uitgereikt. Hier hebben we al eerder een artikel aan gewijd, maar leuk en goed om de ontwerpen ook in het echt te hebben gezien. Bekijk hier het eerdere artikel over de finalisten van de Dutch design awards 2013.

Vervolgens gingen we het Klokgebouw binnen. In het klokgebouw wordt een beurs georganiseerd met stands van verschillende ontwerpers en designmerken. Op zich is zo’n beurs minder sfeervol dan de presentaties in verschillende bedrijfspandjes zoals we die eerder op de route waren tegengekomen, maar je kunt wel in een keer kennismaken met heel veel verschillende ontwerpers en merken.

In het Klokgebouw kwamen de volgende openbaringen tegen:

Erik Klarenbeek Mushroom chair
Deze uniek Mushroom chair van Eric Klarenbeek werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Dutch design week 2013.

 

Pols Potten Diederik Schneemann
Diederik Schneemann ontwierp deze conceptstoel voor Pols Potten. Hij is helemaal met een 3D printer gemaakt. Je vindt de stand van Pols Potten in het Klokgebouw.

 

Rising furniture Robert van Embricqs
Het geweldige Rising furniture van Robert van Embricqs is gemaakt uit één plaat bamboe en kan worden in en uitgeklapt. Het zit nog lekker ook!

 

Entreegelden Dutch design week 2013

De meeste gebouwen tijdens de Dutch design week zijn gratis te betreden. Alleen voor de belangrijkste gebouwen zoals de Graduation show van de design academy, de presentatie van de finalisten voor de Dutch design awards en voor het Klokgebouw moet je entree betalen. Je kunt bij ieder van deze shows voor 15 euro een passe-partout kopen, zodat je daarna overal gewoon kunt binnenlopen.

 

Conclusie

Het is onmogelijk de hele Dutch design week in een dag te belopen. Wil je echt alles zien, dan zal je er twee dagen voor uit moeten trekken. Aan de andere kant moet je volgend jaar ook nog wat te zien hebben, dat is de optie waar wij voor hebben gekozen. Een heerlijke dag vol inspiratie, waar we de komende tijd dit blog weer mee kunnen vullen. De Dutch design week 2013 duurt nog tot en met volgende week zondag 27 oktober, dus als je even tijd hebt zou ik zeker een kijkje gaan nemen. Zo niet, houd dan zeker ons blog in de gaten, want we zullen de komende weken nog regelmatig over de Dutch design week en de geweldige nieuwe ontwerpen die we hebben gezien blijven berichten.

Ben jij ook naar de Dutch design week geweest? We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring en wat volgens jou de hoogtepunten waren!