Dutch design awards 2013

Winnaars Dutch design awards 2013

Tijdens de Dutch design week 2013 zijn traditioneel ook weer de Dutch design awards uitgereikt. In totaal waren er 13 awards te verdelen over verschillende designdisciplines. Uiteindelijk wordt er één overall winnaar gekozen, ‘The Golden Eye’. Dit jaar ging dit gouden oog naar de  talentvolle Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen. In haar vierde show ‘Voltage’ heeft Iris van Herpen getracht elektriciteit tastbaar te maken. Het resultaat zijn 11 spectaculaire, futuristische jurken. Hieronder tonen we jurken van Iris van Herpen en de overige winnaars. Veel kijkplezier!

Iris van Herpen Voltage
Een van de jurken uit de Voltage collectie van Iris van Herpen. Iris van Herpen is de overall winnaar van de Dutch design awards 2013.

 

Dutch design award Best graphic design

In de categorie best graphic design ging de Dutch design award 2013 naar het boek Chanel No.5 van de Nederlandse ontwerpster Irma Boom. Irma Boom maakte dit prachtige boek speciaal voor een tentoonstelling van Chanel.

Irma Boom Chanel
Winnaar van een Dutch design award voor ‘Grafisch ontwerp’ is dit prachtige boek dat Irma Boom voor een tentoonstelling van Chanel maakte.

Dutch design award 2013 Best motion design

De winnaar voor best motion design (oftewel beste video) is gegaan naar Moniker die de video Do Not Touch maakte. We schreven al eerder over de genomineerden in de categorie best motion design. Bekijk het hier. 

Winnaar best professional product: Blocker rem systeem van Life & Mobility

Het innovatieve remsysteem voor rolstoelen, ontworpen door Life & Mobility heeft de Dutch design award voor beste professionele product gewonnen.

Blocker Life and Mobility Development
Blocker van Life and Mobility

Winnaar best consumer product: DesignLine HDTV van Philips

Een echte Einhovense winnaar voor de Dutch design award voor beste consumentenproduct. De prijs ging namelijk naar Philips, die afgelopen jaar een geweldige HDTV heeft gelanceerd.  De TV bestaat uit een stuk glas, dat aan de bovenkant mat is, en steeds transparanter wordt. De TV kan gewoon tegen de wand aan worden geplaatst en is een absoluut kunststuk.

Philips DesignLine HDTV
Voorbeeld van een Philips DesignLine HDTV.

 

Winnaar best autonomous design

De winnaar van het beste autonome ontwerp is een oude bekende van Nederlandsdesign.com, namelijk Christien Meindertsma. Het is tevens het tweede boek dat dit jaar een Dutch design award in de wacht sleept. Het boek heeft de geweldig lange titel “Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra uit de Tweede Carnissestraat” en toont de 500 verschillende gebreide truien die Loes Veenstra uit Rotterdam sinds 1955 heeft gemaakt.

Breiwerk Loes Veenstra Christien Meindertsma
Het boek ‘Verzameld breiwerk van Loes Veenstra’ dat samengesteld is door Christien Meindertsma is de winnaar in de categorie ‘Autonoom design’.

Winnaar beste interieur

De winnaar in de categorie beste interieur is de nieuwe trap voor de uitkijktoren van Uitwierde door Onix Spatial.

Trap toren van uitwierde Onix
Deze geweldige trap in de historische toren van Uitwierde is ontworpen door Onix en de winnaar in de categorie ‘Ruimtelijk interieur’.

 

Winnaar beste exterieur

Winnaar beste exterieur is de uitbreiding van museum De Fundatie in Zwolle door BiermanHenket Architecten. De tegels waarmee de koepel is bekleed zijn driedimensionaal. De tegels zijn weer gemaakt bij Koninklijke Tichelaar, waar we laatst ook aandacht aan besteed hebben op Nederlandsdesign.com.

Museum De Fundatie BiermanHenket Architecten
Winnaar beste exterieur is de uitbreiding van museum De Fundatie in Zwolle door BiermanHenket Architecten.

 

Overige winnaars

Niet ieder product leent zich even goed om op een website te tonen. Daarom sommen we de overige winnaar nog even voor je op:

In de categorie beste digitale media  is de nieuwe website van het Rijksmuseum tot winnaar uitgeroepen. Neem zelf maar eens een kijkje waarom.

Beste opdrachtgever is bouwbedrijf Heijmans geworden.

Winnaar van de Future Concepts Award gaat naar The Incredible Shrinking Man van Arne Hendriks. Om dit te begrijpen kun je het beste de website bezoeken.

De MINI Young Designer Award ging naar grafisch ontwerpster Femke Herregraven en de BNO Piet Zwart lifetime achievement award ging naar textiel- en interieur ontwerper Ulf Moritz.

Lees ook onze eerder blogpost met alle finalisten van de Dutch design awards 2013.