Dutch design awards 2013

Winnaars en genomineerden Dutch design award ‘Beste exterieur’

Recent zijn de genomineerden voor de Dutch design awards 2012 bekend gemaakt. Een van de interessantste categorieën is altijd ‘beste exterieur’ oftewel architectuur. We blikken terug op winnaars van de afgelopen jaren en bekijken alle genomineerde gebouwen voor 2012.

Genomineerde gebouwen Dutch design awards 2012
Genomineerde nummer een is de Noorderparkbar, een koffiebar in het Noorderpark in Amsterdam. De koffiebar is geheel gemaakt van spullen die de makers op Marktplaats kochten. Ontwerpen met een groene inslag doen het altijd goed bij de Dutch design awards. Uiteraard is duurzaamheid natuurlijk een hot thema in de hedendaagse architectuur. Het onwerp komt van Bureau SLA en Overtreders W.

Noorderparkbar dutch design award 2012?
Noorderparkbar Dutch design award 2012?

Genomineerde nummer twee zijn de waterwoningen in IJburg. De 150 waterwoningen vormen samen een woonwijk gemaakt op een steigereiland in het IJ bij Amsterdam. De strijd tegen het water is natuurlijk een oerhollands thema. De waterwoningen vormen door het concept een unieke plek om te wonen. De waterwoningen waren ook genomineerd voor de VKG Architectuurprijs 2010. De waterwoningen zijn ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer.

Waterwoningen IJburg
Waterwoningen IJburg. Grote kanshebber op een Dutch design award 2012.


Nominatie nummer drie is de Duurzame renovatie van het hoofdkantoor van DHV. Architectenbureau DHV herontwikkelde haar eigen hoofdkantoor volgens de filosofie van People, Profit, Planet. Om het oude gebouw uit de jaren 70 is een hele nieuwe gevel gebouwd. Hierdoor hoefde het gedateerde gebouw dus niet gesloopt te worden. Door de nieuwe gevel is het een hypermodern gebouw geworden. Ik denk dat de nominatie voor een herontwikkeld gebouw voor een Dutch design award als een statement kan worden gezien. In plaats van een nieuw gebouw te betrekken en hierbij bij te dragen aan de leegstand van kantoren in Nederland is het veel duurzamer om je huidige gebouw te herontwikkelen. Hier kunnen andere bedrijven een voorbeeld aan nemen.

Hoofdkantoor Architectenbureau DHV
Herontwikkelde hoofdkantoor van Architectenbureau DHV.

Winnaar Dutch design award 2011
Het winnende exterieur van vorig jaar was Bunker 599 van Rietveld landscape. Bunker 599 is ook een keer Dutch design van de week geweest. Lees alles over Bunker 599 van Rietveld landscape.

Bunker 599 Rietveld landscape
Bunker 599 Rietveld landscape

 

Winnaar Dutch design award 2010
De winnaar van beste exterieur 2010 was Happy Street. Happy Street vormde het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Shanghai. Naast de prijs voor beste exterieur won dit ontwerp ook de hoofdprijs, de ‘Golden Eye’. Happy Street is een ontwerp van architect John Körmeling. Laatst hebben we op Nederlandsdesign.com ook aandacht besteed aan Happy Cloud van John Körmeling, dat als nieuwe meetingpoint op de Nederlandse HSL-stations zal gaan dienen.

Happystreet, het Nederland paviljoen op de Wereld Tentoonstelling in Shanghai.
Happy Street, het Nederland paviljoen op de Wereld Tentoonstelling in Shanghai in 2010.

Omdat een beeld dit ontwerp geen recht doet, hier een kort filmpje over het Nederlandse paviljoen in Shanghai.

Winnaar Dutch design award 2009

De winnaar van de Dutch design award ruimtelijk exterieur was de Hightech Campus van Phillips in Eindhoven. Het ontwerp wordt vooral geprezen om zijn duurzaamheid en uiteraard de vorm.

Winnaar Dutch design award 2008
De Dutch design awards schuiven nog wel eens met categorieën, waardoor er in 2008 eigenlijk geen Exterieur van een gebouw een Dutch design award ontving. Wel ging er een award naar Lodewijk Baljon landschapsarchitecten/Hans Davidson voor het nieuwe stationsplein in Apeldoorn en voor het design hek van het Olympiaplein in Amsterdam, een ontwerp van Ruud Jan Kokke.

Design hek Olypiaplein Amsterdam Winnaar Dutch design award Beste product openbare ruimte 2008.
Design hek Olypiaplein Amsterdam Winnaar Dutch design award Beste product openbare ruimte 2008.
Stationsplein Apeldoorn Lodewijk Baljon
Stationsplein Apeldoorn – Beste ontwerp openbare ruimte 2008.